Дали знаете колку се корисни искористените вреќички од чај за вашата градина?

6 јуни, 2020
bilki

Истрошените вреќички од чај можете да ги растворите и да ги ставите во земјата во којашто одгледувате зеленчук или цвеќиња.

Кога чајот ќе заврши во земјата, почнува да се распаѓа и да испушта хранливи материи. На тој начин, вие креирате здраво опкружување за развојот на билките.

Исто така, искористените вреќички чај, особоено од црниот, можат да ги заштитат вашите билки од разни инсекти. Нивниот мирис им пречи на инсектите коишто сакаат да ги изгрицкаат листовите на растенијата.

Вреќичките од чај можат да ви помогнат и при садење на семето. Нежно ставете ги семките во вреќичката, оддржувајте ја влажна, а кога ќе почне да ‘рти, преместете ги во земја, заедно со вреќичката.