Дали знаете што ни прави прекумерниот внес на шеќер во организмот?! Ова се симптомите…

16 септември, 2020
6740509915f4c9e649e4a9371982880_v4 big

Шеќерот има многу калории, но празни. Ова значи дека нема вистинска хранлива вредност.

Иако се наоѓа во многу намирници, можно е да се избегне. Ова е препорака, бидејќи премногу внесување остава сериозни последици врз здравјето, а дебелината е само една од нив, пренесува Bright Side.

Ако не сте свесни за прекумерно внесување на шеќер, проверете дали имате некој од следниве симптоми на прекумерно внесување.

Акни

Храната што содржи дополнителен шеќер предизвикува брз пораст на инсулин и започнува процес на врзување на шеќерот со молекулите на протеините. Штом глукозата влезе во крвта, таа започнува низ комплицирани физиолошки процеси кои на крајот можат да предизвикаат воспаление и проблеми со кожата, пренесува H1. Ова зголемување на инсулин, со текот на времето, може да ја зголеми активноста на лојните жлезди на кожата и да ги активира воспалителните процеси. Ова значи дека исхраната богата со шеќер носи поголем ризик од појава на акни.

Проблеми со забите

Некои од штетните бактерии во устата можат да се хранат со шеќер. Така, нивото на киселина што обично се произведува може да ја зголеми и оштети забната глеѓ.

Кога овој заштитен надворешен слој ќе се истроши, зголемените нивоа на киселина може да доведат до расипување на забите. Може да предизвика забоболка, чувствителност на забите и крварење на непцата, па дури и губење на забите.

Болки во зглобовите и мускулите

Ако има болка, пецкање и оток на нозете, со појава на црвенило, тоа може да биде една од последиците, оштетување на нервите.

Желба за слатки и премногу или премалку енергија

Ако јадеме големи количини храна со шеќер, високиот шеќер во крвта спречува глукозата да влезе во клетките. Затоа телото нема енергија и постојано бара нешто слатко, бидејќи тоа е најбрзиот начин да се добие „гориво“. Откако ќе внесете одредена доза шеќер, се чувствува голема наплив на енергија, но многу брзо, кога паѓа, лицето се чувствува исцрпено, бидејќи таа доза нема хранливи вредности и не може да го одржи чувството на ситост подолго време.

Подуеност

Истражувањата покажаа дека понекогаш шеќерот не се вари целосно во тенкото црево. Кога влегува во дебелото црево, може да ферментира и да доведе до гасови, грчеви и болна подуеност, како и да ги влоши симптомите на синдромот на иритирано дебело црево.