Дали знаете што се случува во организмот првите шест часа по пиењето кафе? Еве погледнете…

20 септември, 2020
dreamstime-xxl-159969014_Mx0ONP8

Слично како што морфинот се врзува за рецепторите на ендрофин, кофеинот се врзува за рецепторите на аденозин во мозокот, спречувајќи ја биохемиската фаза од која се чувствувате уморни

Кофеинот го зголемува нивото на адреналин што резултира со зголемен ритам на срцето и побрз проток на крв низ телото.

Во исто време, спречува повторно да се апсорбира допамин во вашиот систем, овозможувајќи му да остане во мозокот подолго, правејќи да се чувствувате позитивно и посреќно подолго време. Токму ова задржување на допамин често го тера мозокот да копнее повеќе за кофеин.

Мозокот е сложен и замрсен систем. Колку повеќе кафе пиете, толку повеќе рецептори за аденозин се формираат, што значи дека сега можеби ќе треба да пиете повеќе кафе за да останете будни отколку кога за прв пат сте почнале да го пиете во младоста.

Еве што се случува во организмот првите шест часа по пиењето кафе:

ВО ПРВИТЕ 10 МИНУТИ

Кофеинот влегува во вашиот крвоток и се шири низ целото тело, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето.

ДО 20 МИНУТИ

Кофеинот се врзува за рецепторите на аденозин, неутрализирајќи го заморот. Нивото на допамин се зголемува и опстојува, создавајќи чувство на потреба да бидете претпазливи и фокусирани.

ПО 30 МИНУТИ

Надбубрежните жлезди се префрлаат со голема брзина и почнуваат да создаваат повеќе хормони. За тоа време, поради проширување на зеницата, видот може да стане поостар.

ВО РОК ОД 40 МИНУТИ

Телото почнува да произведува повеќе серотонин, што ја подобрува работата на невроните во вашиот ‘рбетниот мозок – ова доведува до подобрена координација и мускулна сила.

ПО 4 ЧАСА

Метаболизмот се забрзува, па затоа и согорувате енергија побрзо. Вашето тело започнува да ги разградува зачуваните масти во овој период.

ВО РОК ОД 6 ЧАСА

Течното кафе помина низ вашиот систем и веројатно ќе почувствувате потреба да уринирате. Дотогаш, приближно половина од количината на кофеин што сте ја внеле во организмот ќе излезе од телото, пренесува BigThink.