Добро погледнете го вашето лице овие брчки се знак на опасна болест

23 мај, 2020
766401_profimedia0293741706_ls

Балтиморските научници откриле неверојатна конекција помегу брчките и срцевите заболувања, а знаат и како можат истите да се спречат.

Помладоликите на изглед припаднички на понежниот пол имаат поголеми шанси да влезат во длабока старост, во однос на врсничките кои изгледаат постаро. Ова го тврдат балтиморските научници од универзитетот Џон Хопкинс откако објавија истражување во кое ги барале причините за побрзо и поспоро стареење.

Преку анализа на брчките, кожата на лицето и здраствената состојба на испитаниците на просечна старост од 63 години дошле до заклучок дека жените кои кои изгледаат барем 3 години помладо од своите врснички се помалку склони на кардиоваскуларни болести.

Императив секако е здравиот начин на живот.

„Заклучивме дека младоликите жени воглавно немаат проблем со висок крвен притисок поради што се поотпорни на кардиоваскуларни заболувања и помала е можноста за срцев удар“ – велат научниците.

Освен тоа за прв пат е пронајдена конекција помеѓу нискиот крвен притисок и младоликиот изглед то во голема мера зависи од здравиот начин на водење на животот.

Според тоа здравиот начин на живбот треба да е императив на секоја возрасна личност, посебно заради високиот крвен притисок познат како „тивок убиец“, бидејќи нема видливи индикации според кој би можел да се третира предвремено – истакнал др. Дејвид Грин, член на истражувачкиот тим на универзитетот Џон Хопкинс.