ДОКТОРИ ПРЕДУПРЕДУВААТ: „Ковид-19 е високо леплив вирус. Може да се заразите дури и ако само ги допрете овие површини“

21 септември, 2020
Neglected man touching his face under the mask buying in a supermarket with a cart full of food

Лекарите откриле кои површини не треба да ги допираме и што да правиме ако не можеме да си помогнеме

Иако ова не е главниот начин на ширење на вирусот, лекарите предупредуваат дека е можно да се заразиме со КОВИД-19 со допирање на површини или работи на кои има вирус ако подоцна ја допрете устата, носот или очите.

„COVID-19 е многу„ леплив вирус “, што значи дека се лепи на површините и е тежок за поместување. Од таа причина, има протоколи за дезинфекција каде и да се собираат луѓето “, рече др. Рави Дасан за Yahoo.

Лекарите открија она што никогаш не треба да го допирате за време на пандемија.

Не потпирајте се на јавни површини

Луѓето се потпираат на различни површини, на пример додека чекаат во продавница или на некое друго место, без да обрнат внимание на ризиците. „Обрнете внимание на вашата околина и ако не можете да си помогнете, обидете се да ги држите рацете во џебовите додека сте надвор“, советува др. Димитар Маринов.

Рачки и огради

Честото миење раце, носење маски и социјално дистанцирање се клучни за спречување на инфекција со коронавирус. „Површините што често ги допираме со голи раце, како што се рачки и огради, се површини со висок ризик. Тие претставуваат поголема опасност од меките материјали и другите површини во кои доаѓаме во контакт преку облеката “, тврди др. Ширин Питерс.

Допирање лице во јавност

За време на пандемија, треба да избегнувате допирање со устата, носот и очите, бидејќи тоа може да воведе вируси во вашето тело.

Седишта и парапети во јавниот превоз

Пожелно е да ги избришете местата и држачите со средства за дезинфекција, велат експертите. „Преносливоста на коронавирусот треба да биде свесна во умовите на сите патници“, рече др. Шарлин Харис.

Зачини во ресторани

Допирањето зачини е ризично затоа што секој ги допира. „Предлагам да ги избегнувате или да ги бришете со средства за дезинфекција пред употреба“, вели др. Лина Великова.

Нечии туѓи маски

Вие исто така ризикувате да добиете инфекција со коронавирус кога држите туѓа маска или ја користите.

Несечени нокти

„Колку се пократки ноктите, толку помалку патогени микроорганизми можат да се сокријат под нив. Нека бидат исечени и негувани, и не заборавајте да ги чувате подалеку од вашето лице “, советува др. Чарлс Сутера.

Ако допрете некоја од овие површини, мијте ги рацете 20 секунди со сапун и топла вода или користете средство за дезинфекција пред да го допрете лицето и другите површини.