Дознајте за што сè може да ни послужи овој чудесен прав: Од лечење болести до темелно чистење на мебелот!

16 јуни, 2020
124267_soda-bik_ff

Сода бикарбоната е навистина лесно достапна, па луѓето ја користат на најразлични начини – наместо дезодоранс, за лечење на настинки, па дури и за некои потешки болести.

Но, што ќе се случи ако се напиете вода во која претходно сте ставиле сода бикарбона?

  • Киселина во желудникот – Ако се напиете чаша вода со половина лажичка сода бикарбона, pH вредноста во вашиот желудник ќе се намали, за која се смета дека е една од главните причини за појава на рак.
  • Уринарни инфекции – Како и клетките на ракот, така и инфекциите живеат и се развиваат во кисела средина. Доколку имате проблем со уринарни инфекции, напијте се раствор од сода бикарбона (половина лажичка во една чаша вода).
  • Настинка и грип – Ако се користи подолго време, содата има својство да го уништи вирусот уште во најраната фаза.
  • Камен во бубрег – Секојдневното пиење на вода со сода бикарбона, може да ги разбие камењата во бубрезите и да спречи формирање на нови.

Препорачана доза на вода со сода бикарбона:

Прв ден: 6 пати во текот на денот земете чаша вода со половина лажичка сода бикарбона, на секои два часа. Водата треба да биде ладна.

Втор ден: 4 пати на секои два часа.

Трет ден: Наутро и навечер по една чаша.

Четврт ден и понатаму: Пијте по една чаша вода со половина лажичка сода бикарбона секој ден, се додека симптомите не исчезнат.