ДВА МЕТРИ НЕ СЕ ДОВОЛНИ? Една нова студија покажа дека во студено време, вирусот се шири многу подалеку; Дали мерките треба да се ревидираат?

17 октомври, 2020
New Jersey Air National Guard medics with the 108th Wing process specimens at a COVID-19 Community-Based Testing Site at the PNC Bank Arts Center in Holmdel, N.J., March 23, 2020.  The testing site, established in partnership with the Federal Emergency Ma

Колку е постудено времето, капките патуваат понатаму, што може да ги ревидира препораките за далечина

Една нова студија тврди дека пренесувањето на вирусот преку респираторни капки ќе биде поизразено во текот на зимските месеци.

„Откривме дека во повеќето ситуации, капките поминуваат на поголеми растојанија од два метра, колку што Центрите за контрола и превенција на болести наведуваат дека треба да се дистанцираат за да се заштитат“, рече Јанинг Жу, коавтор на студијата за Бизнис Лајн.

Студијата наведува дека во затворен простор, како што се вградени фрижидери, каде што температурите се ниски, а влагата е висока за да се задржи свежо месо, ефектот на пренесување е зголемен, велат научниците

Најопасните фабрики за преработка на месо

Тие рекоа дека во такви средини, вирусот може да трае долго време и може да биде заразен „од неколку минути до подолг од еден ден во различни средини“.

„Ова може да биде објаснување за оние настани што се шират супер, што се забележани во повеќе постројки за преработка на месо“, рече Жу.

Спротивно на тоа, топла и сува клима помага во полесно испарување на капките. Во такви услови, истражувачите рекоа дека испарените капки оставаат мали фрагменти од вирусот и ќе бидат исфрлени со аеросолизирани честички на вирусот преку говор, кивање и кашлање. „Овие се многу ситни честички, обично помалку од 10 микрони. И тие можат да стојат во воздухот со часови, така што луѓето можат да ги внесат тие честички со дишење “, изјави водечкиот автор на студијата ЛеиЗао.