ЕДЕН СИМПТОМ НА КОВИД-19 Се појавува пред треската: Нова студија тврди дека дури 77 проценти од пациентите го имале овој симптом

5 ноември, 2020
shutterstock_1724477545-e1604565399990

Ненси Роусон вели дека интересот кој предизвикува губење на мирис ги надминува дијагностичките потреби – до 750.000 би можеле да останат без чувство за мирис во пандемија и ова има големо влијание врз нивната безбедност и квалитетот на животот.

Многумина од нас наидоа на контролни пунктови на работа или во здравствени установи за време на епидемијата на коронавирусот кои не можевме да ги поминеме без да ја измериме температурата и да одговориме на прашањата дали сме патувале некаде или сме биле во контакт со заразено лице. Иако не се бескорисни, овие процедури се со недостатоци бидејќи повеќето не развиваат треска или тоа не е првиот симптом, а многумина не знаат дали биле во контакт со заразено лице.

Ненси Роусон, биолог и потпретседател на Центарот за хемиски чувства во Монел, смета дека би било подобро да се измери способноста да се почувствува мирис за да се утврди кој треба да биде испратен на тестирање за коронавирус.

Новата анализа на студиите за коронавирус откри дека 77 проценти од страдалниците од коронавирус тестирале за делумно или целосно губење на мирис. Од нив, 44 проценти од испитаниците биле свесни за губење на чувството за мирис и без тестирање.

Подобро ја предвидува дијагнозата

Губење на сетилото за мирис со воспалено грло е исто така еден од најраните симптоми што го прави покорисна алатка отколку подоцнежните симптоми за да се осигури дека другите луѓе се заштитени од инфекција, вели Роусон.

„Тоа е еден од најраните симптоми и дефинитивно доаѓа пред треската“, вели таа. „Губењето на сетилото за мирис само по себе предвидува дијагноза подобро од треската. Може да се појави и губење на вкус, но тоа е поретко и често е поврзано со губење на чувството за мирис.

Роусон вели дека интересот предизвикан од губење на мирисот ги надминува дијагностичките потреби – до 750 000 Американци би можеле да останат без мирис во пандемија, и ова има големо влијание врз нивната безбедност и квалитетот на животот.

Таа вели дека го тестира сопственото чувство за мирис секоја вечер во текот на еден месец и учествува во истражување на нов систем за скрининг што може да доведе до поголема клиничка студија.

Тестот се состои од три ленти, од кои две немаат мирис, а третата ги содржи познатите мириси на кафе, чоколадо, пуканки и гас. Испитаниците мора да утврдат која лента содржи мириси, кои се мирисите и кој е интензитетот.

Домашен тест

Раусон вели дека може да замисли поголеми работодавци да воведат тест за мирис и дека цената на еден тест би можела да биде 1 долар, а луѓето кои ќе го издвојат тој тест како сомнителен, тогаш ќе бидат повикани на поскапо тестирање на коронавирус.

За оние кои сакаат да го тестираат чувството за мирис во сопствениот дом, Роусон вели дека им се достапни многу производи, како што се кафе, парфем, босилек, рузмарин, паста за заби со мирис на ментол, рози.

Сетилото за мирис може да биде оштетено кај луѓето со Паркинсонова или Алцхајмерова болест, па ваквите тестови можат да ги охрабрат лекарите да ја испитаат можноста за појава на овие невродегенеративни болести.

Губење на мирис се јавува и со грип, но не толку често како кај ковид-19, а околу 60 проценти од заболените од грип го враќаат чувството за мирис. Раусон очекува слично ниво на опоравување кај страдалниците од коронавирус.

Последици од губење на чувството за мирис

Роусон додава дека губењето на чувството за мирис го намалува задоволството од јадење и може да доведе до неухранетост. Исто така, поради губење на чувството за мирис, луѓето не можат да препознаат расипана храна или протекување на гас.

Изненадувачки, луѓето кои го изгубиле чувството за мирис, честопати велат дека имаат чувство на помала поврзаност со другите. „Се чини дека постои хемиска комуникација помеѓу луѓето што е под прагот на свеста“, вели Раусон, додавајќи дека мирисите се важни затоа што често има спомени.

Роусон вели дека во моментов нема начин да се третира загубата на мирис.