Експерт открива како да се заштитите од инфекцијата во затворeн простор: клучот е во три работи, а растојанието и маските- ЗАБОРАВЕТЕ ГИ

1 октомври, 2020
Two businesswomen, mature and young one, handshaking in the office and wearing mask as a virus protection

Германскиот експерт за аеросолна медицина тврди дека е најдобро да се одржуваат состаноци во неколку получасовни блокови, со одделени групи на луѓе и со честа вентилација на просторијата, додека за социјалното растојание и маските вели дека тие не се „многу корисни“.

Бидејќи студеното време не принудува да ги затвориме прозорците и се повеќе луѓе престојуваат во затворени простории, каде што полесно се шири коронавирусот, експертите се загрижени дека инфекцијата меѓу канцелариските работници ќе се зголеми. Затоа, тие советуваат состаноците и деловните разговори да бидат што пократки и во што поголеми простории.

Герхард Шеух, експерт за аеросолна медицина, вели дека должината на состанокот и бројот на присутни мора да бидат сведени на минимум. За да ги зачувате сите заштитени, можете да го поделите состанокот на неколку делови, вели Шеуч. Колку е пократко времето поминато во иста просторија, толку е помал ризикот од инфекција, па затоа има смисла да се подели состанокот на три 30-минутни блока, наместо да трае 90 минути „на едно парче“. За да се намали бројот на луѓе, Шеуч предлага комбинирање на состаноци во живо и видео конференции.

Одвојување во групи

Ако планирате забава, размислете да ги поделите гостите во две групи, наместо да ги поканите сите во една соба во исто време. Што се однесува до изборот на соба, колку е поголема, толку подобро. Колку е помала просторијата, толку е поголем ризикот од инфекција. За да го минимизирате ризикот, отворете го прозорецот што е можно повеќе. „Нека излезе стариот воздух и нека влезе нов“, вели Шеух, водечки германски експерт за аеросоли.

Ова исто така важи и за ситуацијата кога седите сами во канцеларијата и клиенти и колеги доаѓаат од време на време. Ако сте заразени, постојано ќе го разнесувате вирусот и полека ќе ја исполнувате просторијата со него. „Посетителот потоа ги вдишува честичките и може да се зарази“.

Шеух верува дека филтрите за воздух исто така можат да бидат корисни. Имено, со соодветна опрема, можете да филтрирате повеќе од 90 проценти од аеросолот од воздухот во просторијата. Важно е, сепак, уредите да можат да го менуваат волуменот на воздухот во просторијата најмалку четири пати на час. Ова значи дека за просторија од 50 квадратни метри, филтерот за воздух треба да има курс на размена на воздух од најмалку 200 кубни метри на час. Дополнително, може да имате неколку други уреди во функција.

Растојание во затворено „и не е многу корисно“

А што е со основните правила како одржување на дистанца и носење маска? Ова правило мора да се почитува во затворен простор, иако „таму не е многу корисно“, според Шеуч. А носењето маска сепак ќе ги заштити другите бидејќи ќе фати барем дел од капките што се формираат кога зборувате или кашлате. Според Шеух, сепак, маските во најдобар случај нудат мала заштита од аеросоли кои веќе се наоѓаат во просторијата.