Невербална комуникација: совети за совршен говор на телото кои ќе остават најдобар впечаток!

6 јуни, 2020
фдсфсфдс

Невербалната комуникација е често поважна од вербалната – ние даваме позитивни или негативни вибрации, ја покажуваме нашата самодоверба и почит кон соговорникот. Ние користиме цело време во социјалниот и деловниот живот, а во неа се содржани основите за испраќање пораки до соговорникот. За да го подобрите вашиот јазик на телото, прочитајте ги овие 10 тајни на кои можеби досега не сте обрнале внимание, а тие се толку важни.

 1. Пријателско размислување
  За да испуштите позитивни вибрации со јазикот на вашето тело, најдобро е веднаш да покажете пријателски намери.
 • Пред да запознаете некој, замислете дека веќе ви се допаѓа таа личност, и кога состанокот официјално ќе започне, обидете се да ги пронајдете вистинските причини зошто ви се допаѓа. Ваквото размислување води кон пријателски емоции и повеќе насмевки – вели адвокатот и претприемач Елена Ледокс.

Кога ќе направите некој во вашето друштво да се чувствува посебно, постои поголема шанса да напредувате добро во иднина.

 1. Право држење на телото
  Основата на позитивниот јазик на телото е исправено држење на телото. Значи – исправете го грбот, опуштете ги рамената и држете ја брадата паралелно со подот.

Чувајте ги градите отворени и не блокирајте ги со рацете. Имаме тенденција да се прикриеме кога се чувствуваме непријатно или загрозено. Кога не ги блокираме со рацете, оставаме впечаток на безбедност и релаксација – вели психологот Џон П. Гарисон

.3.Искрена насмевка
Веќе знаете дека насмевка ја отвора секоја врата и дека е многу важна за ширење позитивни вибрации. Сепак, ова е експлицитно за искрена насмевка што ги поканува луѓето да зборуваат, а не од оние принудени и неискрени што би можеле да имаат контра ефект.

 • Искрените емоции се билатерални – вели Гарисон и додава дека се појавуваат на обете страни на лицето. Па, ако одлучите да се смеете, обидете се да бидете потполно искрени. Присилната насмевка на само едната страна од лицето несвесно се толкува како ароганција и презир.

 1. Добриот тајминг е половина од работата
  Направете ја вашата насмевка уште посилна со тајмингот во вистинско време.
 • Насмевнете некого, а потоа почекајте секунда или два додека не добиете повратна информација. После тоа, насмејте се широко, а вашиот соговорник тогаш ќе знае дека таа насмевка е заради него, а не заради некој близу до него – вели организаторот на свадбата Мишел Тијберг.

Контакт со очи
Силниот контакт со очите е клучот за пријателска и самоуверена околина.

 • Гледањето на некого во око може да биде страшно. Наместо тоа, погледнете над нечие лице и држете ги очите неколку секунди. Важно е вашиот поглед да не тече кон телефонот или некаде на друго место во собата – рече експертот за говор за тело.
 • Свртете ги прстите кон соговорникот
  Покажете му на соговорникот дека тој го посветува целосното внимание со тоа што ги покажувате прстите кон него.
 • Тоа значи дека се приближувате до таа личност, и исто така е пожелно да се приближите малку до соговорникот за да му кажете дека навистина сте заинтересирани за разговорот
 • Цврсто ракување
  Цврстата рака, остава силен прв впечаток.
 • Не обидувајте се да доминирате во позиционирањето на рацете. Постигнете и проценете ја оптималната моќност на зафатот. Ако раката ви е испотена, избришете ја. Исто така, избегнувајте т.н. алигаторски зафат. Тоа е кога ќе стигнете до нечија дланка, но со лактот ја држите раката до вашето тело. Овој потег остава малку нервозен впечаток.
 • Игра на моќ
  Во некои случаи, играта на моќ е корисна, но во други – на пр. во интервју за работа не е. Во тој случај, најдобро е да останете скромни и да ги поврзете прстите на двете раце во триаголник.
 • Овој потег со дланките ја прави личноста поубедлива и професионална, и често ја користат извршните директори. Сепак, може да изгледа и арогантно, па затоа е подобро прво да се процени ситуацијата – вели Гарисон.