Експертите тврдат: Ова е најдобро време во денот за кафе, и НЕ е утрото!

28 јуни, 2020
тхтфхт

Секогаш има различни мислења за кафето, што не изненадува, бидејќи сите ние имаме различни навики. Сепак, изненадувачки, експертите се согласуваат за една работа: првото утринско кафе што го пиеме веднаш по будењето не е најдобро за нашето тело.

„Повеќето луѓе сакаат доза на кофеин веднаш наутро веднаш штом ќе ги отворат очите. Сепак, некои истражувања покажуваат дека е подобро да почекате три или четири часа по будењето, и само тогаш да пиете кафе, бидејќи нивото на кортизол е ниско во тој дел од денот и енергетската сопственост на кофеинот доаѓа до целосен израз “, наведува д-р Шери Рос. Сепак, експертите ве советуваат да следите уште неколку правила, да не пиете кафе после 17 часот и да го избегнувате најмалку шест часа пред спиење.


Што се однесува до количината – некои велат дека 200 милилитри или две чаши се доволни за еден ден, додека други тврдат дека четири или пет чаши нема да имаат негативни ефекти.