Еве го одговорот на вечното прашање: Колку време можат да стојат јајцата без да се расипат?

19 септември, 2020
јаја


Јајцата може да се чуваат во фрижидер 3 до 4 недели, додека тврдо варено јајце може да трае и до една недела. Обрнете внимание на датумот на пакување или датумот на истекување. Можете исто така да ги замрзнете, но – без лушпа.

Тие се ефтини и вредни за здравјето бидејќи содржат околу 6 грама протеини и дури 13 есенцијални витамини. Јајцата се едни од намирниците со кои дефинитивно е добро да се започне денот.

Но, тие не се нужно само храна корисна за појадок, можете да ги користите и за ручек и за вечера. Добрата работа е што тие можат да се користат самостојно, но и како додаток на јадења, чија конзистентност и исхрана ќе се зголемат.

Но, исклучително е важно да бидете сигурни дека се свежи. Колку всушност траат јајцата? Ако живеете сами или во мало домаќинство, може да забележите дека картонот од јајца останува некое време во фрижидер. Но, свежите јајца не можат да стојат многу долго, односно зависи од тоа како ги чувате.

Ако чувате јајца на препорачана температура од 4 степени, Агенцијата за храна и лекови на САД (ФДА) препорачува тие да се користат во рок од три недели по купувањето. Експертите велат дека можеме да ги јадеме четири до пет недели од датумот на пакување, но не ги користете подолго од тоа затоа што можат да се појават бактерии, како Салмонела и Е-Коли.


Замрзнатите јајца можат да траат до една година, но важно е да не ги замрзнувате во лушпата. Можете да ги замрзнете со одвојување на жолчка од јајце и белка од јајце, а потоа користете по потреба или со замрзнување заедно. Ако сакате да ги зачувате остатоците од јадењата што содржат јајца, ФДА препорачува да ги чувате во фрижидер и да ги јадете во рок од 3 до 4 дена.

Тврдо варените јајца можат да останат во фрижидер до една недела. – Свежо обработените јајца (тврдо варени јајца) мора да се чуваат на температура од ладилникот и да се консумираат во рок од 7 дена, но под услов да се отстранат од фрижидерот непосредно пред консумирање. Во фрижидер, тие треба да се чуваат во лушпата, а доколку лушпата е оштетена или распукана, треба да се консумира што е можно побрзо, т.е. во рок од 2-3 дена.

Понекогаш е тешко да се утврди дали има оштетување на лушпата, а потврда за ова е боење на белката од јајце. Цврсто варено јајце чувано во фрижидер се лупи непосредно пред потрошувачката. Јајцата веќе исчистени од лушпата, дури и ако се тврдо варени, треба да се консумираат во рок од еден ден и да се чуваат во фрижидер – според упатствата на Министерството за земјоделство.


Како правилно да се готват јајца? Кога подготвувате тврдо варени јајца, треба да се редат по ред во сад и да се покриваат со вода најмалку 2-3 см над работ на јајцата.

За совршено тврдо варени јајца, се препорачува да се загрева тавата со јајцата додека не врие, а потоа да се готви уште 12 минути, препорачано од нашето Министерство за земјоделство.

Како можете да знаете дали јајцето е сè уште добро за употреба?

Верувајте на вашето чувство за мирис и вид: Ако нешто во врска со јајцата изгледа или мириса лошо, најдобро е да ги фрлите. Еве неколку детали за кои треба да внимавате:

Мириснете ги јајцата – ако имаат расипан мирис откако ќе ги скршите, не јадете ги.

Погледнете ги – ако лушпата е валкана или лигава или ако јајцето е распукано, тоа може да значи дека бактериите се населиле. Ако лушпата има прашкаст изглед, ова укажува на мувла.

Кога кршите јајце, тоа не треба да има траги од розова, сина, зелена или црна боја, што е исто така знак на раст на бактериите. Во сите овие случаи, повеќе треба да ги фрлите јајца отколку да ги јадете.

Бидете внимателни – јајцата контаминирани со салмонела можат да изгледаат и да мирисаат нормално, затоа проверете дали е датумот на пакување или датумот на истекување, за да утврдите колку години има.

Може да се обидете и со начинот на ставање чаша вода. Свежите јајца ќе потонат на дното додека постарите ќе лебдат.

Кој е најдобриот начин за складирање на јајца?

Јајцата чувајте ги на средната полица во фрижидер, поблиску до задниот дел отколку до вратата. Производите што се чуваат на вратата честопати се изложени на различни температури, затоа што се отвораат, па затоа е подобро да не чувате јајца во контејнерите предвидени за оваа намена на вратата на ладилникот.