Еве го редоследот по кој се појавуваат симптомите на Kовид-19

15 октомври, 2020
PXL_141020_30486927

Симптомите на ковид-19, како што се треска и кашлица, се слични на голем број други вообичаени болести, вклучувајќи сезонски грип. Бидејќи сè уште се бориме со епидемијата, а сезоната на грип е пред нас, важно е да знаеме како да ги разликуваме симптомите на овие две болести.

Истражувањето на Универзитетот во Јужна Калифорнија (УСЦ) успеа да утврди дека симптомите на ковида-19 често започнуваат по одреден редослед. Ова откритие може да им помогне на луѓето кои имаат коронавирус да се изолираат и да започнат со третман на време, што може значително да ги подобри резултатите на пациентите.

„Ова е особено важно да се знае кога циклусите на заболувања слични на грип се преклопуваат истовремено со епидемијата ковид-19“, рече д-р Питер Кун, еден од авторите на студијата и професор по медицина, биомедицински инженеринг, авијација и вселенски и машински инженеринг. на УСЦ.

За да се предвиди редоследот на симптомите, истражувачите ги анализирале стапките на инциденца на симптомите собрани од Светската здравствена организација (СЗО) кај над 55.000 пациенти заболени од Ковид во Кина. Тие, исто така, разгледаа збир на податоци собрани за скоро 1.100 случаи на ковид, собрани од декември до јануари од страна на експертска група за медицински третман на ковид во Кина.

“Редоследот на симптомите е важен. Знаејќи дека секоја болест напредува поинаку значи дека лекарите можат побрзо да утврдат дали некој има ковид или друга болест, што им помага на лекарите да донесат подобри одлуки”, рече Џозеф Ларсен, водечки автор на студијата.

Редоследот на симптомите кај ковид-19

Според студијата, ова е низа симптоми што може да ги доживеат пациенти инфицирани со коронавирус:

Треска

кашлица и болки во мускулите

гадење или повраќање

дијареја

“Студијата откри дека пациентите со сезонски грип имаат поголема веројатност да развијат кашлица пред почетокот на треската. Во реалноста, ова може да биде тешко да се препознае, бидејќи грипот често започнува нагло со тријада на симптоми, вклучително и болки во грбот, заедно со сува кашлица”, изјави д-р Роберт Глатер.

Глатер рече дека наодите од студијата се потенцијално корисни „при проценка на повеќе пациенти во зафатен клинички амбиент“. Студијата наведува дека првиот симптом на ковид е треска, додека грипот започнува со кашлица.

Глатер го сподели своето искуство со лекување на пациенти со ковид-19 во градот Њу Јорк.

“Општо, иако треската е најчесто опишаниот првичен симптом на инфекција со ковид-19, реалноста на она што го гледам на фронтот е понестабилна. Некои пациенти пријавија само губење на вкус или мирис и покрај тоа, тие се чувствуваат добро”, рече тој.

Глатер рече дека и други пациенти „доживеале малаксаност, главоболка и вртоглавица“, што на некој начин личи на симптоми на мозочен удар, но без треска, кашлица или какви било докази за симптоми на горните дишни патишта.

“Исто така, видов дека пациентите имаат само болка во градите, без никакви респираторни симптоми. Гадење, повраќање и дијареја по појавата на треска и кашлица, исто така, укажуваат на ковид”, објасни Глатер.

Ова истражување може да им помогне на здравствените работници да ги разликуваат пациентите со грип од оние со ковид. Иако редоследот на симптомите кај коронавирусот не е ист кај секој пациент, ова истражување сепак е корисен водич за давателите на здравствени услуги, пишува Хелтлајн.