Еве како да се препознае дете чии родители се алкохоличари: Знаците се видливи на километар!

21 април, 2020
dete

Радители алкохоличари – ова не е само отсуство на среќно детство кај децата туку и огромен број психолошки проблеми во староста.

Алкохолизмот на родителите не само што го уништува нивното здравје и живот, туку предизвикува и длабоки трауми во психата на нивните деца. Во САД има дури и групи за психолошка помош не само за деца, туку и за внуци на алкохоличари.

Психолошки портрет на дете од родител алкохоличар

Децата кои растат во семејство каде мама или тато или двајцата страдаат од зависност од алкохол, не знаат што е нормално. Главната карактеристика на нивниот карактер е несигурноста. Не постои ниту едно прашање во кое тие се сто проценти сигурни. Нивната несигурност е врзана за сите сфери на животот: училиште, семејство, пријатели, љубов, итн …

Кога ќе пораснат, тие скоро никогаш не завршуваат никаква активност до крај. Тие напуштаат сè и ги оставаат работите незавршени. Тие имаат тенденција да ја кажат вистината во мали работи, дури и кога нема смисла, не знаат да простуваат, се жалат за секој неуспех или грешка.

Тие не знаат како да се релаксираат, да се одморат, да се забавуваат и честопати сé сфаќаат премногу сериозно.

За нив е тешко да остварат лични односи, се плашат дека ќе им дозволат на другите премногу да им се доближат. Тие не знаат како да ги толкуваат своите чувства, секогаш се поповлечени од сите околу нив. Понекогаш емоциите ги преплавуваат до таков степен што не можат да се справат со нив. Но, дури и тогаш, тие нема да кажат никому, затоа што првенствено се загрижени како луѓето ќе ги доживеат.

Тие се плашат од промени и нервозни се кога не можат да контролираат. Знаат и чувствуваат дека се различни од другите луѓе, па затоа се обидуваат да го прикријат тоа. Се случува да не се согласуваат со мислењето на другите, но заради несигурност тие никогаш не го искажуваат јавно своето мислење.

Тие се нетрпеливи и сакаат сè одеднаш. Им се чини дека ако не направат ништо сега за да ја исполнат својата желба, таа ќе исчезне.

Децата на алкохоличари кога ќе пораснат, има голема веројатност да станат зависни од алкохол или да влезат во емотивна врска со алкохоличар. Ги привлекуваат слаби луѓе кои постојано страдаат, а љубовта и пријателството го доживуваат како услуга за нив.

Ако нивниот партнер создава проблеми, тие тоа го прифаќаат со чувство на должност. Постојано бараат причина да се грижат и се склони кон непотребна вознемиреност, ретко одмараат.

Честопати не ја гледаат разликата помеѓу љубовта и сожалувањето и затоа ги сакаат оние на кои им треба сожалување. Тие се обидуваат да ги одржат односите по секоја цена затоа што нивниот најголем страв е отфрлање. За да научат да ги покажат своите емоции и да се ослободат од постојаната депресија, потребна е голема сила и психолошка работа на себе.

Сè доаѓа од детството

Психолошките повреди здобиени во детството можат да скршат возрасна личност. Запомнете дека нема идеални родители. Сите, во детството, искусивме дека нашите родители свесно или несвесно можат да нè повредат. Ако во детството на една личност не постоеле никави стресови, тоа не може да се претвори во силен и здрав возрасен човек. Затоа, најважно е да научите како слабостите и стравовите да ги претворите во доблест.