Еве како самите да си направите млеко од кикирики!

29 јуни, 2020
296645_shutterstock-1461624578_ff

Уште еден додаток во богатиот избор на билни млека, што можеме да го направиме и дома. Особено е вкусно да се пие кога е разладено, затоа што така доаѓа до израз неговиот богат вкус.


За литар млеко од кикирики потребни се:

– 300 гр несолени кикирики (гранатирани)
– 1 литар вода
– 1 прстофат Хималајска сол
– По желба, се додаваат 2-3 урми или 1-2 лажици природен течен засладувач (На пр. нектар од кокос)


Подготовка:
Ставете ги кикириките во сад и истурете ја водата, а потоа оставете ја да се впие во текот на ноќта. Ако користите сушени урми, натопете ги во посебен сад, а кога ќе омекнат, извадете ги семките. Следниот ден, измијте ги кикириките, ставете ги во блендер, додајте сол и вода, а ако сакате, додадете натопени урми или засладувач. Мешајте неколку минути, а потоа процедете низ густа цедилка и истурете ја смесата во тегла.
Ако сакате многу густо, кремасто млеко од кикирики, по натопувањето, исплакнете го и варете го во литар и половина вода. Кога течноста ќе зоврие, гответе околу 30 минути за да ги направите кикиритките многу меки. Оставете да се излади малку, а потоа промешајте добро (со истите адитиви) за да добиете густ пијалок, кој не треба да се процеди. Чувајте го во фрижидер. Протресете ја теглата пред употреба.