Еве што значајно влијае на вашето либидо, а не е партнерот ниту љубовниот статус!

17 мај, 2020
ljubov

Научниците го имаат одговорот на прашањата како стареењето влијае на вашето либидо, односно сексуалната желба, како и колку долго ќе имате еднаква потреба за овој вид интимност.

Како што се наведува, ниту партнерот ниту љубовниот статус немаат најголема улога во сето ова, туку биолошкиот часовник. Во своите 30-ти, но и во раните 40-ти години, жените често откриваат нова страна на сопствената сексуалност и на тој начин поминувањето време во четирите sида на својата соба со партнерот станува омилен дел од денот.

Young sexy hot couple in love hugging and kissing. Beautiful woman and handsome muscular man close to each other in erotic pose.

Експертите ја објаснуваат оваа појава со отчувување на биолошкиот часовник и тие сакаат да ги „искористат преостанатите години за создавање потомство“.

Менопауза, либидо и секс

Man giving his smiling wife a piggy back at the beach on a sunny day

Менопаузата буквално значи последна менструација во животот на жената, додека менопаузата е подолг период кој трае и до десет години. Потоа, во телото на жената се случуваат разни промени, поради што желбата за сексуални односи може да биде помала, објасни гинекологот Слаѓана Раовиќ во една пригода во емисијата „150 минути“.

– Поради симптомите што ги носи менопаузата, либидото често се намалува, затоа што се јавува сувост на вагината, се појавуваат чести инфекции, затоа што се менува PH вредноста на вагината. Но, постојат терапии, разни лубриканти и евентуално употреба на креми засновани на естроген, кои можат да го подобрат сексуалниот живот.Кај голем број жени, има намалено либидо, сепак, доколку жената успее да ги надмине сите проблеми, тахикардија, потење и ако се чувствува задоволна, нејзиниот сексуален живот може да се подобри.