Фарбање јајца во црно – Како да се одбележи Велигден ако имало смртен случај во куќата!

18 април, 2020
ARKive image GES061451 - Emu

Во некои области, јајцата се фарбаат во црно за починатиот и се нарекуваат монахињи. Модата на велигденското боење на јајца во дух на популарен минимализам донесе нови идеи, а меѓу нив е и боење на јајца во црно.

Црните јајца за Велигден се споменуваат и како обичај во западните делови на Србија, каде куќите, кои се во жалост, користеле вода обоена со орев или семки од цреши за да ги овојат јајцата црни. Некои извори наведуваат дека овие јајца биле наречени „монахињи“ и немале украси или сликички.

 Сепак, Српската православна црква смета дека христијанските празници како Велигден или слава не бараат никаква промена во обичаите, па велигденските јајца исто така да се обоени нормално – црвени и други живописни бои по желба.

Ова не се слави како свадби, родендени и слично, туку тие се земни и небесни прослави, па затоа се верува дека и нашите мртви слават заедно со нас во молитва и духовна радост.