Генијалците откриваат седум трикови со кои можете да бидете поинтелигентни и поуспешни во животот!

12 октомври, 2020
жена

За да бидеме поуспешни и, се разбира, поинтелигентни во овој брз начин на живот, треба да учиме постојано, но исто така треба да го правиме тоа што е можно побрзо.Ова ќе го постигнеме со седум едноставни трикови.

Светот во кој живееме е побрз од кога било, а за да опстанеме во секојдневниот живот и успешно да извршуваме деловни задачи, важно е постојано да учиме и апсорбираме нови информации. Бил Гејтс и Опра Винфри, го посочуваат токму тоа како важен дел од нивниот успех. Ако сето ова звучи премногу напорно, постојат неколку трикови кои ќе ви помогнат да ги подобрите сите потребни вештини за кратко време и да ги впиете сите вести со молскавична брзина!

1.Само 50 минути или помалку

Ако сте презаситени со работа и работите напорно за да ги надоместите заостанатите заостанувања, дури и прекувремено, или да останете будни до доцна во ноќта, паузирајте за момент. Истражувањата потврдија дека нашиот мозок забавува многу побрзо од вообичаеното ако го вчитаме. „Нешто повеќе од 50 минути апсорпција на информации е едноставно премногу за мозокот успешно да апсорбира“, рече Елен Дан од Универзитетот во Луизијана. Значи, ако започнете процес на учење, не претерувајте со времето што го поминувате на компјутер или книга. Бидете сигурни дека правите најмалку десет минути пауза на секои 40 минути или така за вашиот мозок да се одмори.

2.Сооднос 80/20

Вилфредо Парето е италијански економист кој, во 19 век, признал врска во која 20% од населението во Италија поседува 80% од земјата. Подоцна, ова беше претворено во закон за односи со моќ во различни индустрии, па затоа често се вели дека 80% од продажбата доаѓа од 20% од клиенти. Овој малтер е исто така важен денес за побрзо учење, а го популаризираше Тим Ферис. Значи, прво треба да се фокусирате на 20% од најважните информации што всушност ќе опфатат 80% од сè што треба да знаете. Значи, ако учите странски јазик, прво прифатете ги оние 20% зборови што се користат 80% од времето. Можеби сте заинтересирани…

3.Заборавете на повеќе задачи

Вашиот мозок е како компјутер – ако има отворени повеќе страници, тој ќе забави. Значи, ако правите неколку работи истовремено, дури и да сте биле највешти, едноставно не можете целосно да им се посветите на сите. И, ако нешто ви го одвлекува вниманието, ќе ви требаат околу 25 минути да се посветите повторно на тоа. Затоа, исклучете го вашиот мобилен телефон и известувањата додека учите или извршувате задача бидејќи мултитаскингот ќе го забави процесот на учење и ќе спречи вашиот мозок да функционира со максимална брзина.

4.Променете ги методите на учење

Процесот на запомнување на веќе наученото и модифицирање на начинот на стекнување нови знаења игра клучна улога во зајакнувањето на вештините и учењето. Значи, ако примените малку поинаков начин на стекнување знаење секој пат кога ќе научите, еднаш на пример користејќи картички, втор пат слушајќи, вашиот мозок ќе апсорбира нови информации многу побрзо и полесно.

5.Научете од најдобрите

Ако понекогаш слушате луѓе кои веќе поминале низ овој процес на учење и усвоиле вештини што сè уште не сте ги совладале, ќе соберете многу вреден совет. Користете YouTube или Skype и комуницирајте со професионалци кои можат да ви помогнат.

6.Напишете белешки на „старомоден“ начин

Пишувањето белешки рачно доведува до активно слушање и можност за препознавање на најважните информации. Ако пишувате белешки на компјутер или лаптоп, не ги донесувате толку брзо и лесно како што пишувате на „старомоден“ начин, и покрај тоа, екранот исто толку ви го одзема и фокусот. Земете хартија и пенкало, запишете клучни зборови и реченици што е можно пократко, запишете ги само најважните и ќе зачувате повеќе информации за пократко време отколку кога користите компјутер.

7.Подгответе се за подолга игра

Кога ќе потрошите време, пари или мотивација, тешко е да се здобиете со ново знаење. Затоа, подгответе се на време за можноста за такви ситуации. Не е кратка трка, учењето е процес кој бара маратонско трчање и подолг период. И само упорните успеваат.