Годишните времиња влијаат на либидото: Летото не е најдобро време за секс!

20 септември, 2020
seks

Сексуалниот нагон е една од многуте работи на кои можат да влијаат сезоните. Имаме најсилно либидо на есен, но постојат природни решенија што можат да го зголемат вашиот погон и „надвор од сезоната“

Летото се смета за прилично секси сезона, а луѓето се чувствуваат послободно отколку во другите делови од годината. Можно е дека зголемувањето на витамин Д во текот на летото, повеќе време што го поминуваме во општеството и покажувањето повеќе кожа од вообичаеното може да создаде поголем сексуален интерес.

Но, ако погледнеме примероци на хормони, есента е всушност времето кога сексуалната желба добива поттик, пишува MindBodyGreen.

Луѓето, како и повеќето цицачи, доживуваат еден вид биолошки ритам кога станува збор за плодноста и другите телесни процеси. Нашите хормони флуктуираат со овие ритми, вклучително и хормони како тестостерон, кои меѓу другото играат голема улога во сексуалниот нагон.

Во една студија за тестостерон кај мажи и жени, истражувачите откриле дека и двајцата доживеале пад на тестостерон во текот на летото, со пораст на есента. Друга студија за мажи исто така открила истакнат сезонски врв на нивото на тестостерон во октомври и ноември. Дополнителни истражувања сугерираат дека не е невообичаено мажите, особено во постудените зимски месеци, да доживеат пад на тестостерон.

Како да си помогнете себеси „надвор од сезоната“

Ако, пак, се борите со низок сексуален нагон, постојат многу работи што можете да направите за да го зголемите нивото на либидо и тестостерон, ако сакате да го сторите тоа.

Поздрава диета и консумирање здрави масти како што се оние во авокадо и лосос, заедно со исфрлање на вишокот шеќер, може да помогне во балансирање на хормоните и на тој начин да се решат основните причини за понискиот сексуален нагон.

Можеби има и психолошки причини за намалено либидо на кои можеби ќе треба да им се обратите, особено ако сте во врска и сфаќате дека не сакате секс со вашиот партнер. Во тој случај, ќе помогнете да разговарате за проблемот или да одите на терапевт.