ХРАНА И ЕМОЦИИ Како да уживате во храната и да изгубите тежина

20 април, 2020
HRANA-I-EMOCIJE-Kako-uzivati-u-hrani-i-gubiti-kilograme_ca_large

Комбинацијата на дијагностика, иновативни терапевтски методи, позитивна психологија, образование, кинезиологија и нови концепти на благосостојба и урамнотежен животен стил го прават тоа посебна карактеристика на нашите програми дизајнирани да ги исполнат вашите лични цели. Користејќи го нашиот единствен метод, безбедно и намерно, ќе го промените вашиот животен стил и ќе го доведете дома вашиот таен рецепт на кој продолжувате да живеете со помалку килограми, но повеќе енергија, самоконтрола и подобар изглед

Алберт Ајнштајн рече: „Ако сакате да живеете среќен живот, врзете го за целта, а не за луѓето или нештата“.

Луѓето кои постигнале голем успех во животот, напорно работеле за него. Понекогаш нивниот приватен или социјален живот не беше како што сакаа, туку мисијата што ја имаа беше на прво место.

Речиси сите ние сакаме почетоци, без разлика дали се работи за нови активности, врски, вештини или одлуки. Почетокот на нешто ново носи доза ентузијазам и свежина. Поради оваа причина, секој почеток на годината носи посебна моќ што треба да се искористи за носење важни одлуки. Една од поважните одлуки е начинот на живот, особено ако се борите со зголемување на телесната тежина. Нашиот ум игра важна улога во одржувањето на телесната тежина. Покрај намалувањето на внесот на храна и зголемување на физичката активност, еден од најважните фактори за контрола на телесната тежина е разбирање и контрола на мислите, емоциите и однесувањето што доведоа до здравствени проблеми, а еден од нив е и телесната тежина.

Првиот чекор е одлука

Луѓето често мислат дека губењето на тежината е тежок процес за кој се бара откажување, изгладнување и исцрпувачка вежба. Всушност, потребна е само една одлука, а тоа е промена на навиките. Звучи многу едноставно, но клучот за донесување на одлука е да ги смените лошите навики – оние добри работи, како што се прескокнување на оброци со планиран и здрав оброк, не движење, јадење разновидна диета, неквалитетна хранлива храна.

Промена на став кон храната

Храната ќе биде дел од вашиот живот засекогаш, така што здравиот однос со храната е од витално значење. Чувствата што ве тера да јадете кога не сте гладни, можат да бидат многу сложени и длабоки. Неопходно е да се биде свесен за фактот дека храната не треба да биде наш примарен извор на задоволство во животот, удобност или бегство од проблемите што се појавуваат во различни фази од животот. Храната е и треба да биде само гориво за организмот, а не „алатка“ за справување со емоциите. Дебелината е последица на нездравиот начин на живот, а покрај тоа што го отежнува секојдневниот живот, тоа негативно влијае на телото како целина. Тоа е поврзано со разни болести, особено кардиоваскуларни, дијабетес тип 2, нарушувања на спиењето, одредени видови на карцином, артритис и астма. Исто така, се смета дека дебелината го скратува животниот век на една личност и може да се спречи со правилна и урамнотежена исхрана и редовна физичка активност. Поради сето погоре, дебелината деновиве се смета за водечка болест на модерната цивилизација.

 Американски психијатар, др. Дорејн Виртует рече многу едноставно: „Секој гледа во стомаци, а проблемот е во нивните глави!“ Доколку се поинаку здрави, причините за зголемување на телесната тежина личат на ледениот брег. Гледано врвот е во свесниот дел, а сè друго е под површината на водата, односно во потсвеста! Има широк спектар на емоции кои можат целосно да доведат до зголемување на телесната тежина: вознемиреност, лутина, разочарување кај некој близок, долгорочно здодевно, страв од неуспех, стресна состојба, ,убомор, вина и сл. Уште пред 2500 години, Хипократ ги подели луѓето на четири лика, имено меланхолија, холерична, флегматична и сангвистичка, па дури и денес психологијата ги дели човечките емоции во среќа, тага, лутина и вознемиреност. Ова е токму она што ни покажува дека по илјадници години не се сменило многу кога станува збор за човечкиот темперамент и чувства.

Програма за слабеење позната по тоа што е успешна за својот холистички и личен пристап Како клинички психолог и шеф на програма за слабеење, која ја спроведуваме на Клиниката „Терме Селце“ повеќе од 25 години, тврдам дека е подеднакво тешко да се „изгубат“ 5 или 55 кг. Клучот е да му се пристапи на пациентот како личност како целина. Холистички пристап кон губење на тежината е единствениот што всушност обезбедува целосен план за промена во животниот стил.


Ние ќе направиме план за диета за вас, ќе го програмираме оптималниот внес на калории и ќе ве научиме како да подготвите оброци дома. Во комбинација со физичка активност и насочени терапии и третмани за моделирање на критични делови од вашето тело, ќе го подобрите вашиот изглед, ќе ја вратите енергијата и довербата. Ние користиме најнапредни технологии и насочени третмани за да донесеме исклучителни резултати. За најдобри резултати, препорачуваме минимум двонеделна програма и оптимално е програмата да трае цели три недели. Програмата е призната по неговиот успех и долготрајни резултати. Ова е можно благодарение на тимската работа на експертите на Клиниката Терме, во која се вклучени психолог, нутриционист, специјалистички лекари, физиотерапевти, кинезиолози и медицинска сестра.

 Секој пациент е прилагоден на своите потреби, во зависност од неговите цели, способности и барања. По завршувањето на програмата за слабеење, ќе имате свој таен рецепт да одите дома и да продолжите да го живеете вашиот нов животен стил.

Комбинацијата на дијагностика, иновативни терапевтски методи, позитивна психологија, образование, кинезиологија и новиот концепт на благосостојба и урамнотежен животен стил го прават посебна карактеристика на нашите програми дизајнирани да ги исполнат вашите лични цели. Со нашиот единствен метод, безбеден и насочен, ќе го промените вашиот животен стил.