Храна против белите влакна

19 мај, 2020
hrana_koja_odlaze_pojavu_sedih_cl-1

Дали сте знаеле дека одредени продукти може да и помогнат на вашата коса да го задржи пигментот? Појавата на седа коса не е целосно поврзана со генетиката туку има и други фактори како на пример недостатокот на одредени витамини.

Погледнете која храна би ви помогнала против седата косаЧ

Зеленчук

Збогатете го своето мени со зеленчук кој е богат со витаминот Б. Н а вачиот организам му се потребни витамините Б-6 и Б-12 за производство на црвените крни зрнца кои го пренесуваат кислородот и хранливите материи. Бојата на косата зависи и од нивото на хормоните, а токму витаминот Б-2 е задолжен за лачење на хормони.

Чоколадо

Железото е многу значајно за производството на маланин – главниот извор на бојата на косата. Така да недостатокот на железо предизвикува седа коса. При случај на намалено железо конзумирајте благо осносно кралски колачи како на пример темното чоколадо кое содржи железо.

Лосос

Рибата е позната како здрав продукт па не ени чудно ште се препорачува за превенција на седа коса. Селенот кој се наоѓа во лососот помага при регулирање на хормоните кои се важни за пигментација на косата, а селенот е исто така добар против слободните радикали.

Зрнесто овошје

Преку нив ќе го внесете потребниот витамин Ц, кој го предизвикува производството на колаген пој се наоѓа во фоликулите на косата. Според тоа витаминот Ц е многу важен како и витаминот А во портокаловите и жолтите овоштија, кој има антиоксидативно својство, и витаминот Е кој се наоѓа во мешункастите овошја.