Икате, ви тече крв од носот или сте се изгореле: Решете го овој проблем брзо и без напор со овие феноменални и корисни трикови!

19 јуни, 2020
ika

Еве како можете да си помогнете сами ако искате или крварите од носот

Овој вид самопомош често доаѓа при рака, и сами ќе видите колку е ефикасно ако се најдете во ситуација да ги примените овие совети во пракса.

  • Кога, поради ладен пијалок што доведува до стеснување на крвните садови, мозокот малку ќе стегне „стегне“, што е состојба позната како „замрзнување на мозокот“, брзо масирајте го непцето со јазикот. Ова ќе го смири мозокот затоа што крвните садови од непцето до мозокот побрзо се шират поради масажата.
  • Ако сте го изгореле јазикот со топло кафе или храна, брзо жабуркајте со ладна вода во устата. Ова треба да ги смири изгорениците.
  • Запушените синуси можат да бидат вистинска болка. Ако ви треба брзо олеснување, притискајте го непцете со вашиот јазик наизменично, а потоа со прстите нежно притиснете помеѓу очите.
  • Икањето е непријатно и може да пречи при правилното функционирање на срцето. За да го запрете, задржете го здивот, проголтајте двапати, а потоа издишете. Голтањето на воздухот помага затоа што така ги исфрла и првобитните воздушни меури што го предизвикале икањето.
  • Ако ви тече крв од носот, не ја навалувајте главата назад. Крвта ќе тече надолу по грлото, што не е добро. Наместо тоа, држете го носот веднаш над ноздрите и потпрете се малку нанапред.
  • Цицањето на палците може да звучи детско и чудно за возрасен. Но, постои добра причина зошто возрасните треба да го сторат тоа. Имено, ако сте анкциозни или сте на раб на паничен напад, ставете го палецот во уста и обидете се да издишете воздух преку палецот. Ова значително ќе го смири срцето.