Има бројни здравствени предности! Еве зошто треба да замрзнете лимон!

23 мај, 2020
лимон

Лимонот е преполн со витамин Ц и има бројни здравствени придобивки за организмот. Но најздрава варијанта е замрзнатиот лимон и тоа да се консумира заедно со кората, бидејќи кората е најздравиот дел од ова цитрусно овошје. Кората од лимон го регулира крвниот притисок, има антидепресивно дејство и ги намалува тегобите, стресот и раздразливоста. Освен тоа, го алкализира телото и ја регулира pH вредноста во крвта.

Но лимонот не трае долго и ако не го искористиме на време почнува да скапува. Постои трик да го спречиме тој процес за да можеме да го имаме ова овошје секогаш кога ќе посакаме.

Доколку го замрзнете лимонот, подоцна можете да го користите исто како и свежиот лимон.

Замрзнатиот лимон е моќно оружје во борбата против ракот, помоќен е дури и од хемотерапија. Одредени истражувања покажале дека силните нутриенти во кората на лимонот можат да ги уништат клетките на ракот кај 12 вида на рак, вклучувајќи и некои од најопасните- простата, дебело црево, желудник и бели дробови.

Процесот не е комплициран, но важно е да ги следите чекорите за подобар резултат.

– Одберете лимон кој нема меки делови и темни дамки.

– Прво измијте го овошјето со вода.

– Втора опција е да помешате вода и оцет, а тоа е ефикасен начин за отстранување на пестицидите.

– Подгответе ќесички за замрзнување кои имаат затворач.

Лимонот можете да го замрзнете цел, рендан, како сок, исечкан на кришки и кората од лимон.