ИМАТЕ ЗАБЕН КАМЕН, А СЕ ПЛАШИТЕ ОД ЗАБАР ИЛИ ПАК НЕМАТЕ ВРЕМЕ ДА ГО ПОСЕТИТЕ?! Еве ја тајната смеса за отстранување забен камен во домашни услови

29 септември, 2020
773995_zubi_ls

Се разбира, најдобриот начин да се отстрани забен камен е да се оди на забар, но другиот многу ефикасен начин е да се отстрани забниот камен дома.

Ние ќе ви покажеме како да го отстраните забниот камен од забите за рекордно време.

Минералната плоча што се акумулира на забите е позната како забен камен. Како одминува времето, количината на камен се зголемува и ако не се лекува, може да предизвика периодонтитис.

Се разбира, најдобриот начин да се отстрани забен камен е да се оди на забар, но другиот многу ефикасен начин е да се отстрани забниот камен дома.

За да го направите ова, ќе ви требаат:

Сода бикарбона

Четка за заби

Водород пероксид

Чаша солена вода

Стоматолошка чепкалка за заби

Антисептик за миење уста

Прво, измешајте една лажица сода бикарбона со ½ лажица сол во чаша. Потоа влажната четка за заби со топла вода, потопете ја во смесата. Измијте ги забите со тоа. Продолжете со истата постапка пет минути.

Измешајте чаша полна со хидроген пероксид со чаша топла вода и проклумкајте ја во устата една минута, а потоа плукнете и исплакнете со чаша ладна вода. Тријте го жолтиот забен камен од забите со забна чепкалка. Бидете внимателни да не ги гребете непцата бидејќи може да ги иритирате и оштетите. Исплакнете ја устата со антисептик и повторете го ова секој втор ден.