8 работи што сигурно не сте ги знаеле за шампањот

14 април, 2020
otvaranje-sampanjca

Шампањ или пенливо вино?

Сите го сакаме овој пенлив пијалок (освен можеби утрото по свадбата), а првото нешто што научивме за шампањот е поврзано со неговото име – да се нарече шампањ мора да биде од францускиот регион Шампањ.

Но, оваа приказна не застанува тука, затоа прочитајте ги овие интересни работи што сигурно не сте ги знаеле и станете вистински познавач на овој луксузен пијалок.

Шампањ е всушност шише обично вино Трите сорти на грозје што се користат за правење шампањ се пино ноар, меуние и шардоне. Иако меурчиња не оставаат впечаток дека се работи за„обични“ вино, можеме да бидеме среќни што производителите на шампањ знаат како правилно да ги комбинираат овие различни сорти.

Шампањот е создаден случајно Меурчињата во првото шише шампањ не беа планирани, туку се создадени заради грешка на винарот, што предизвикало виното да продолжи да ферментира во шишето.

Првите шишиња шампањ биле бомби поради меурчињата, шишињата шампањ понекогаш буквално би експлодирале, па затоа шампањот бил познат и како vin du diable. Процесот на ферментација (што направи шишињата да не експлодираат повеќе) беше важен дел од производството на шампањ што го знаеме денес. Не можете да организирате важен меѓународен настан без шише шампањ. Никој не бара послужување на шампањ кога потпишувате меѓународни документи, но дали сè изгледа малку полегитимно кога шишето е присутно?

Така, шампањот беше присутен кога беа потпишани многу меѓународни договори (како што е Договорот од Мастрихт), како и за време на крштевањето на многу познати бродови.


Шампањот бил нелегален до 1927 година. Иако првите лозја постоеја во 1 век, Комит Шампањ го легализираше производство на шампањ дури во 1927 година во регионот Шампањ, кој се протега на 35.280 хектари.

Затка за шише шампањ лета со 40 км на час. Научниците испитувале и пресметале дека кога шишето е енергично тресено, затката лета со брзина од околу 40 километри на час. Пет шишиња шампањ содржат меурчиња исто колку sвезди на Млечниот пат.

Според некои научни пресметки, во шише шампањ има околу 49 милијарди меурчиња, што е под нешто помалку од 1/5 sвезди на Млечниот пат.

Шампањ е пијалок на Светското наследство. Француската влада заклучи дека шампањот и регионот од каде доаѓаат се толку важни што треба да бидат вклучени на списокот за светско наследство на УНЕСКО. Барањето е поднесено во јануари 2014 година, а статусот на Светското наследство е добиен во јули 2015 година.