Боровинките се вистинскa супер храна! Еве зошто тие треба да бидат на менито

4 јуни, 2020
joanna-kosinska-4qujjbj3srs-unsplash-1200x801


Некои ги сакаат само како плод, други со нив подготвуваат палачинки и колачи, а за други тие се додаток на вкусен пијалак. Тоа се боровинките. Ова чудесно овошје има многу придобивки за здравјето на луѓето, а до крајот на летото ќе биде достапно свежо и на пазарите. Вистинските љубители на оваа суперхрана ќе се складираат со поголеми количини и ќе ги замрзнат за да можат да уживаат во оваа овошка во текот на целата година.


Во 100 гр боровинки, енергетска вредност 54 kcal, има околу 84 g вода, 14,5 g јаглени хидрати, 0,75 g протеини и 0,33 g маснотии. Боровинките исто така содржат околу 2,4 гр влакна и екстремно големи количини на витамин Ц.

Боровинките се исто така добар извор на минерали бидејќи содржат големи количини калиум, калциум и фосфор. Боровинките со право го носат ласкавиот наслов на супер храна, заради нивните лековити својства. Понекогаш се вели дека лековитите својства на боровинките се потврдени со нивната сина боја што ја должат на антиоксидантниот антоцијанин. Храната богата со антиоксиданти е познато дека го намалува ризикот од карцином и ризикот од срцеви заболувања и кардиоваскуларни заболувања. Боровинките ја стимулираат циркулацијата и проширувањето на крвните садови, можат да го заштитат мозокот од оксидативен стрес и да ја подобрат концентрацијата и обработката на информациите.

Витаминот Ц исто така има силен антиоксиданс ефект. Тој директно го намалува ризикот од рак на устата, грлото, желудникот, дебелото црево и белите дробови. Ги ублажува и несаканите симптоми на астма.

Боровинките исто така имаат антибактериско дејство и имаат моќ да го исчистат уринарниот тракт, но и моќ да ја зголемат неговата отпорност на инфекции. Некои веруваат дека можат да помогнат во отстранувањето на бактериите на Ешерихија коли. Покрај подобрување на видот, боровинките можат да спречат болести на очите кои се јавуваат при стареење.