Дали е навистина белката поздрава од жолчката и дали го повишува холестеролот: Експерт за исхрана ја открива вистината!

21 декември, 2020
jaje

Со пандемијата на корона вирус, луѓето јадат јајца многу повеќе, но иако се едни од најјадливите јадења, експертите никогаш не можат да се согласат за тоа колку јајца треба да јадат и дали жолчките се штетни за нас.

Се чини дека секоја втора недела се спроведува нова студија поврзана со јајца, некои ја поврзуваат зголемената потрошувачка на јајца со поголема стапка на смртност, додека други откриваат дека луѓето кои јадат јајца имаат помала стапка на срцеви заболувања. И, постои голема дебата за здравствените вредности на различните делови на јајцата и дали треба да се избегнуваат жолчки или не.

Нутриционистите се согласуваат дека хранливата вредност на едно цело јајце е прилично спектакуларна.

– Јајцата се одличен извор на неколку клучни хранливи состојки кои се наоѓаат и во жолчката и во белката. Целото јајце му обезбедува на нашето тело голем број макро и микроелементи – изјави нутриционистката Тамар Самуелс

Едно големо јајце содржи 77 калории, 6 грама маснотии и неколку витамини, вклучувајќи А, Б2, Б5, Б12, Д и фолна киселина, како и калциум и цинк. Иако секој дел од јајцето нуди различни хранливи материи – белките се малку калорични и богати со протеини, додека жолчките имаат повеќе калории и претежно добри масти – повеќето нутриционисти ќе ви кажат дека цели јајца се прилично „совршена“ храна.

jaja


Тогаш, зошто сите се обидуваат да ги избегнат жолчките?

Иако белките се популарни намирници за слабеење затоа што имаат малку калории и се полни со протеини (што значи дека помагаат да останете сити подолго од другите нискокалорични намирници), во повеќето случаи конзумирањето само на белиот дел од јајцето едноставно го лишува организмот од некои одлични хранливи материи – особено ако прескокнете жолчки од јајце поради холестерол.

jaja

Кај 70 проценти од луѓето јајцата воопшто не го зголемуваат холестеролот, додека кај 30 проценти од нив јајцата можат само малку да го зголемат холестеролот. Ако имате историја на висок холестерол или сте загрижени за реакцијата на телото на јајца, најдобро е да се обратите кај лекар.