Дали знаевте дека пивото нѐ прави попаметни?

2 мај, 2020
пиво 2

Една неодамнешна студија од Универзитетот во Илиноис (Чикаго, САД) покажа дека консумацијата на пиво може да ги направи луѓето попаметни, особено кога станува збор за креативно решавање на проблеми.

Студијата опфати 40 мажи на возраст меѓу 21 и 30 години. Половина од групата ислија две ломенки (околу 0,56 л) пиво, додека другите учесници не консумираа алкохол. Сите тие мораа да решат низа асоцијативни задачи (им беше дадена група на зборови на кои требаше да предложат збор што одговара во таа група). Резултатот? Групата што консумира пиво реши 40% повеќе задачи од нивните трезвени колеги и исто така им требаше помалку време за да ги завршат задачите! Од друга страна, испитаниците кои консумирале пиво и решавале креативни задачи, поствариле полоши резултати на тестовите за меморија.

Прочитајте ја и интересната теорија на Клиф Калвин за тоа зошто пивото нè прави попаметни:

Нашите мозоци можат да работат толку брзо како и најспората мозочна клетка. Исто така, знаеме дека прекумерната потрошувачка на алкохол убива мозочни клетки. Но, природно, алкохолот прво ги убива бавните и слаби мозочни клетки. На овој начин, редовната консумација на пиво ги елиминира најбавните мозочни клетки, што го прави мозокот побрз и поефикасен.