ДАЛИ ЗНАЕВТЕ? Додека вариме 100 грама чоколадо, нашиот имунолошки систем паѓа за 50 проценти!

1 декември, 2020
shutterstock_162138575-scaled-910x607


Сега е најважно да ги избегнуваме слатките и сите намирници кои ја ослабуваат одбрамбената моќ на нашето тело


Високото ниво на шеќер во крвта имунитетниот систем го препознава како напад, па затоа произведува повеќе бели крвни клетки со цел да се ослободи од непријателот. Ова го заморува на долг рок, особено затоа што тој треба да ги потроши резервите на минерали, витамини и ензими од нашето тело за да го свари секој шеќер, освен природната фруктоза. Затоа, одбранбената моќ на организмот е слаба и станува помалку отпорна на вируси и бактерии. На пример, за време на варењето на 100 грама чоколадо, имунолошкиот систем опаѓа за 50% во следните два часа.

Кога зборуваме за шеќер, не мислиме само на рафиниран бел шеќер од шеќерна трска или шеќерна репка, туку и на пченкарен скроб, кој како најевтин, најмногу се користи во прехранбената индустрија, а кој уште се нарекува и синтетичка фруктоза. За разлика од вистинската фруктоза, која се наоѓа само во свежото овошје, таа предизвикува пораст на шеќерот во крвта, исто како и сложените јаглехидрати (производи направени од бело брашно, бел ориз и шеќер).


Истото се случува и кога се јаде брза храна, месни производи, готови и полу-готови јадења, замрзнати јадења, газирани и негазирани сокови, па дури и оние што велат дека се без додаден шеќер.