Каква сол употребувате во вашите јадења? Морската и хималајската се разликуваат, а една е помалку ЗДРАВА

5 септември, 2020
So

Нема кујна каде нема да најдете сол.

Иако се смета за една од 4-те случаи на бела смрт, скоро е невозможно да се подготви оброк без да се посоли.
Освен, се разбира, во посебни ситуации, кога лекарот одлучи дека некој мора целосно да престане да го користи.


Ако мислите дека сите се исти – грешите.

Постојат разлики и ќе ги споредиме морска и хималајска сол, кои се повеќе се користат во домаќинствата, бидејќи се смета дека се поздрави.

И двата вида сол имаат одредени карактеристики, но има и значителни разлики.

Потекло


Хималајската сол се наоѓа во регионот Пенџаб во Пакистан, каде што се вади карпеста сол и се користи повеќе од илјада години.
За разлика од хималајската , морската сол се извлекува директно од морската вода, а не од минералните седименти.


Боја

Хималајската сол има розова боја, која се формира од бојата на камената руда, пред се од богата концентрација на железо.
Морската сол има различни нијанси, од зелена и црвена, до сива и црна. Поради фактот што е извлечена од морето низ целиот свет, вкусот и бојата ќе зависат од минералниот состав и алгите.

Хемиски состав

Хималајската сол се состои претежно од натриум хлорид и затоа е различна кухинска и морската сол.
И кујнската и хималајската сол се природни и можат да содржат минерални нечистотии, како што се високи нивоа на олово и бакар, кои произлегуваат од загадена околина.


Вкус

Нема голема разлика помеѓу овие два вида сол, кога станува збор за вкус. Солта во гранулите секогаш ќе биде посолена, односно колку што се поголеми гранулите, толку е посолена солта. Бидејќи содржат минерали, и морската и хималајската сол имаат почист вкус од трпезата. Природните соли, кога се користат во садови, немаат толку острина како кујнските соли.

Текстура

Морската сол се раствора побрзо во храната отколку хималајската, бидејќи има природна влага и помека текстура. Секако и двете имаат погруба текстура од другите видови сол и затоа често се користат за последно зачинување на јадењата. Она што ги прави совршени за саламура и маринади е грануларна текстура.


Здравствени придобивки

За да биде безбедна за потрошувачка, хималајската сол треба да се прочисти и преработи. Во хималајската сол, по преработката, одредени состојки остануваат корисни за здравјето на луѓето, кои, на пример, не се присутни во кујнската сол.
Испарувањето на морската вода со помош на сончева топлина создава морска сол, а процесот на преработка е пократок отколку во случајот на хималајската сол.

Минерали

Хималајската сол содржи минерали, како што се железо, како и морска сол, која содржи калиум, железо и цинк.


Сулфати

Некои тврдат дека потемната морска сол содржи повеќе сулфат, што ја прави поздрава.

И двата вида сол, хималајска и морска, имаат свои придобивки, а кои ќе ги користите зависи од вашите желби.

Експериментирајте и обидете се со двата типа. Ова е најдобриот начин да откриете што е подобро за вашето тело.