Лебот е многу важна намирница во исхрата. Еве кој вид на леб е најдобар за вашето здравје

30 јули, 20200
џцвбнм

Во современиот пристап кон правилна исхрана, храната се дели на различни групи. Лебот, како основна храна со жито, се конзумира секој ден во нашата национална диета. Над 50% од енергијата се обезбедува од леб. Постојат основни видови леб и пецива кои се состојат од: пченица и ‘ржан леб и пецива, леб и колачи направени од брашно, хибриди од’ рж и пченица, потоа мешани видови како што се: пченка и леќата, мешан леб, мешани пецива и специјални видови леб. Најголемата и специјална група на пекарски производи се сметаат за посебни видови леб и пецива, при производство на кои, покрај основните суровини, се додаваат разни адитиви од растително и животинско потекло, со цел да се промени хранливата вредност на лебот и да се подобри човековото здравје. Од овие причини, побарувачката за пекарски производи со намалена енергетска вредност и со зголемена содржина на диетални влакна денес е зголемена. Со зголемување на содржината на диетални влакна во лебот, со оглед на нивната физиолошка улога, лебот станува функционална храна.

Bread - Wikipedia

Важно е дека како потрошувачи на оваа храна, знаеме дека со конзумирање на бел леб НЕ внесуваме во организмот: витамин Б комплекс, витамин Е, диетални влакна, минерали, железо, цинк, калциум, протеини, монозаситени аминокиселини. Брзото темпо на живот бара консумирање брза храна, која во комбинација со стресот има погубно влијание врз организмот. Кога станува збор за лебот, идејата не е целосно да се елиминира од диетата, туку најпрво да се даде леб од цели зрна кога ќе го изберете соодветниот. Користете леб од цели зрна, лебот направен од ова брашно има посилна структура, непривлечен изглед, но непроценливо сочен карактеристичен вкус со изразен позитивен ефект врз здравјето. Грешката кај нас како потрошувачи е дека основната житарка што ја користиме во нашата диета е пченицата. За поголемиот дел од населението, пченицата е најважното жито за производство на основни прехранбени производи. Сепак, со конзумирање брашно и други житарки (цели зрна): ‘рж, јачмен, овес, пченка, леќа, просо, ориз и други, можеме значително да влијаеме на нашата диета и лебот да го наречеме функционална и здрава храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi