Магнезиум за притисок, витамин Б6 за имунитет: Што му треба на вашето тели и како тоа го покажува?

14 јуни, 2020
mg

Научниците од универзитетот “Minnesota” во трудот “Food As Information – Examples of the Roles Nutrients Play” откриваат како хранливите супстанци делуваат на поединечни органи и им помагаат да ги извршуваат своите функции. Напоменуваат дека овој приказ е само илустрација и дека многу повеќе намирници се вклучени во процесите кои ги наведуваат, вклучувајќи минерали во трагови и ко-фактори.   

  • За имунолошката функција важни се: витаминот А, витаминот Е, цинк, фолна киселина, витамин Б6, рибофлавинот, магнезиумот, селенот и витамин Ц.  
  • За нервниот систем: натриум, калиум, калциум, магнезиум, витамин Б6 и Б12, фолна киселина, бакар, витамин Ц.   
  • За регенерација на ткивата: витамините А, Е, Ц и Б6, бакар, рибофлавин, магнезиум.
  • За метаболизмот: калиум, тиамин, ниацин, рибофлавин, фолна киселина, витамин Б6 и витамин Ц.  

Магнезиумот е неопходен за сите горенаведени функции. Тој е минерал кој се наоѓа во пченичните микроби, оревите и семките (особено семките од тиква), сојата, тофуто, темното чоколадо, темнозелениот зеленчук, јогуртот и другите млечни производи и рибата. Меѓутоа на количината магнезиум кој се содржи во храната која го има, влијае содржината на почвата во која е одгледувана. А факт е дека процентот на магнезиум во земјата во текот на  минатиот век значително е намален, па не е едноставно да се внесе во голема количина исклучиво преку храната.   

The mineral Magnesium is above all the “heart mineral”. Magnesium ...

Функции на магнезиумот:

-потребен за здрави коски,

-учествува во преносот на нервните импулси,

-ги опушта мускулите,

-ја зголемува енергијата,

-допринесува за здравјето на крвните садови,

-го снижува крвниот притисок,

-го зголемува ХДЛ холестеролот,

-вомага во контрола на шеќерот,

-поттикнува заздравување на рани,

-и ја ојакнува имунолошката функција.

Што се случува кога на организмот му недостига магнезиум? Ако некоја личност во тек на некое време не добива доволно магнезиум може да дојде до зголемен крвен притисок, грчење на мускулите и аритмија. Потребата за магнезиум се зголемува кај луѓе кои се под стрес, раздразливи и склони кон депресивни состојби, имаат проблеми со грчеви во мускулите, успорена пробава, кај спортисти, трудници и доилки.

Shaking with chills, muscle pain: New symptoms of coronavirus ...

Како да обезбедите доволни количини магнезиум? Најновите истражувања покажаа дека, ако се работи за ниско ниво на магнезиум најдобро е да го надокнадите со орални додатоци на исхраната, односно со употреба на магнезиум во облик на спреј кој се нанесува на кожата или како купка. Растворот на магнезиум може да се прска на кожата, а телото може побрзо да го апсорбира бидејќи влегува директно во крвотокот и ткивата, а притоа не влегува во бубрезите како што е случај кај орална употреба на магнезиум. Предност е тоа што телото зима магнезиум колку што му е потребно, а остатокот не го апсорбира.

Преголемите дози магнезиум можат да предизвикаат нус-појави. Додатоците магнезиум треба да се земаат внимателно и дури откако добро ќе се информирате, бидејќи превисоките дози можат да предизвикаат негативни ефекти како дијареа, умор, мускулна слабост, намалување на срцевите отчукувања и крвниот притисок, плитко дишење и губење на рефлекси.