Не е сеедно како го чувате кафето: Доколку го примените овој совет, секој ден ќе пиете свежо и вкусно кафе

21 август, 2020
kafe

Без оглед како ја подготвувате вашата утринска чаша кафе, малкумина го започнуваат денот без него. Квалитетното кафе е важно за секого,а има начини да се складира кафето, така што ќе ги зачува сите свои хранливи вредности. Порталот „Mind & Body: Green“ разговараше со Маргарет Нимамбо, одгледувач на кафе, основач и извршен директор на Кахава 1893 година.

Постојат три работи што дефинитивно сакате да ги избегнете кога станува збор за чување зрна кафе.

– Воздухот, влажноста и светлината се непријатели на свежината на кафето, па кафето треба да се отстрани од сето погоре – објаснува Нимамбо. Кафето најдобро се чува во керметички, непровиден контејнер – од таму можете да го ставите на шанкот или во орманот, но никогаш во замрзнувачот.

– Кондензацијата во замрзнувачот создава влага што предизвикува кафето да остане застоено, а ако кафето не е спакувано во вакуум, може да ги собере мирисите на друга храна – вели Нимамбо.

Барате максимална свежина на вашето кафе? Најдобро е да користите цело зрно кафе што ќе го мелете непосредно пред да готвите.

– Меленото кафе брзо го губи вкусот, кога доаѓа до вас, всушност веќе е старо. Целото зрно го задржува својот вкус подолго и можете да уживате во свежо кафе подолго време – тврди таа. Но, има уште неколку добри причини да се користат цели зрна. Прво, поверојатно е дека станува збор за високо квалитетен производ. Второ, мелењето кафе дома значи дека можете да развиете сопствен метод на готвење, што резултира во подобро и посвежо кафе.

Прашањето за рокот на траење на кафето е малку комплицирано бидејќи зависи од тоа дали го сакате неговиот супериорен вкус или само кога е сè уште „безбедно“ за пиење. Кога станува збор за цели зрна.

– За да го добиете најдоброто кафе, првиот месец по мелењето е најоптималното време за употреба – вели Нимамбо. Друг фактор во играта е потеклото на кафето, бидејќи колку подолго чекате по датумот на мелење, толку е поголема промената во вкусот. Рок на траење на зрна кафе се зема како една година. Сè подолго од тоа, кафето ќе ги изгуби своите карактеристики.