Не го избегнувајте лукот, има бројни здравствени бенефити!

6 септември, 2020
1242697

Благодарение на неговиот вкус и мирис, лукот е едно од најраспространетите додатоци на јадењата во кујните ширум светот, и покрај тоа, тој претставува импресивна низа на здравствени придобивки. Потсетете се зошто овој вреден зеленчук треба да биде вклучен во вашата исхрана.

Лукот е здрав, ама не секогаш и за секого - Република


Лукот го поддржува имунолошкиот систем Покрај тоа што на почетокот на готвењето е пожолтен во маслиново масло, лукот се повеќе може да се најде во рецептите што одат заедно со купениот блендер. Тоа е редовна состојка на пијалоци за имунитет, и има добри причини за тоа. Лукот се користел уште од античко време за борба против болести, борба против инфекции и лекување на рани, а неговата способност за поддршка на имунитетот е потврдена со неодамнешните истражувања. Во една студија, дел од 146 волонтери земале лук дневно како додаток во исхраната во текот на 12 зимски недели, а друг дел од испитаниците добиле плацебо. Групата примател на лук имала значително помалку настинки од плацебо групата, а оние кои се заразиле се опоравиле побрзо.

Здраво срце, како ново - ЛУКОТ и неговите 5 квалитети! - Д-р Митов

Добро е за здравјето на срцето

По разгледувањето на претходно објавените студии, неодамна научниците објавија резиме на сите придобивки на лукот за здравјето на срцето. Овие вклучуваат намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол и намалување на артериската вкочанетост и воспалителните маркери во крвта. Други студии покажаа дека, споредувајќи го со плацебо, стариот екстракт од лук може да помогне во забавување на стапката на прогресија на калцификацијата на коронарната артерија, феномен што го зголемува ризикот од срцев или мозочен удар.

Odležani fermentirani češnjak

Добро е за здравјето на мозокот

Покрај тоа што е добар за учење и помнење, екстрактот од стар лук може да помогне и во спречување на пад на когнитивната функција, заштитувајќи ги мозочните неврони. Исто така е корисно во борбата против промените во мозокот, за кои се знае дека претходат на невродегенеративните состојби, вклучително и Алцхајмеровата болест.

Добро е за цревата

Лукот делува како пробиотик, храна на корисни бактерии во цревата поврзани со имунитет и позитивно расположение. Истражувањата исто така го поврзаа екстрактот од стар лук со подобрена разновидност на микробите во цревата, вклучително и зголемување на корисни имуностимулаторни бактерии.