Оваа храна го лади телото одвнатре и ги топи килограмите: Најдобра диета за летните горештини!

2 јули, 2020
нкнкнкј


Во лето, генерално, треба да трошиме помалку калории, т.е. енергија што ја добиваме од храната, што е дополнителна причина за да се избегне масна и тешка за варење храна.

Пред се , треба да избегнуваме многу зачинети јадења печена, пржена и масна храна и производи од месо, кофеин, газирани пијалоци…


Масната и тешката храна ја отежнува циркулацијата, па затоа е неопходно да се намали потрошувачката на храна што тешко се вари со зголемувањето на температурата на воздухот. Наместо течности, може да се конзумира сезонско овошје и зеленчук, а најдобриот избор се зелена салата, домати, краставици, лубеници, дињи и јаболка. Овие намирници во просек содржат повеќе од 80% вода и пропорционална количина на минерали, така што тие служат како вкусен извор на вода, но и минерали, кои се губат со испарување или потење. Корисно е да се консумираат храна како мешунки, семиња, нерафинирани масла, особено маслиново масло и мали количини риба и морска храна, кои ќе го хранат организмот со квалитетни хранливи состојки. Освен фактот дека ќе имате помалку топлина, со оваа диета исто така можете брзо да ја корегирате телесната тежина!