Познат невролог објаснува зошто мозокот ни бара „храна за утеха“ и како да се контролираме

25 декември, 2020
1_uapUpimJyjvoHzhNK3M7Rw

Бонбони, сладолед, чоколадо, чипс и слични вкусни закуски се меѓу храната што ни носи радост, вели неврологот др. Мици Вилијамс, и иако таа радост често трае кратко, нормално е мозокот да копнее по него одново и одново.

– Закуските не се навистина важни како такви, но мозокот реагира на сеќавањата што се врзуваат за нив – изјави таа за Mind Body Green.

 | Autor : Shuttershock


Како да ги прекинете лошите навики или да го „преквалификувате“ мозокот?

– Мислам дека најважно е да обрнете внимание на сопственото однесување, да не ги правите работите автоматски, а потоа да размислите како да ги замените негативните однесувања со позитивни – вели неврологот.

Затоа, таа препорачува кога ќе почувствуваме потреба да посегнеме по храна што ни е извор на утеха, да застанеме и да размислиме кои се нашите мотиви и зошто ја сакаме таа храна. Ако сфатиме дека навистина нема да уживаме во неговиот вкус, туку всушност го бараме чувството на удобност што ни ја носи таа храна, можеме дури и да се присилиме да не ја јадеме.

 | Autor : Shuttershock

„Само обидете се да препознаете некој третман што сакате, само за да пополните некоја„ празнина “или носталгија што ја чувствувате, наместо навистина да ја посакувате“, вели Вилијамс. Таа исто така објасни дека нашето тело многу брзо почнува да копнее по она што му го даваме, па ако јадеме здраво, брзо ќе се навикнеме и ќе копнееме по здрава храна. Да, и тоа е можно!