Топат килограми и ја прават повкусна храната: Овие три зачини помагаат во слабеењето!

16 декември, 2020
5c8028e633a9ff4ed2efd8b183574ab1a88732a4


Иако користиме повеќе миризливи зачини во секојдневната исхрана, што ги прави вкусни и наједноставните јадења постојат зачини кои ќе ни дадат друг бенефит покрај подобриот вкус. Ќе ни помогнат да се ослободиме од вишокот килограми.


Цимет

Една лажичка цимет на ден го намалува нивото на шеќер во крвта и поттикнува полесно варење на јаглехидратите. Исто така, го намалува лошиот холестерол за седум до 27 проценти и холестеролот како целина со помеѓу 12 и 26 проценти. Неговата дополнителна предност е намалување на можноста за метаболичко нарушување забележано во случај на пред-дијабетес.

Црн пипер

Заедно со сол, биберот е најчестиот зачин во јадењата и најмалку амбициозните готвачи. Овие мелени црни топчиња го подобруваат варењето и ја стимулираат апсорпцијата на хранливите материи. Нивната главна состојка пиперин, одговорна за лутиот вкус на овој зачин, го забрзува метаболизмот.

Ѓумбир

Покрај изразените диуретични својства, овој незабележителен корен се нарекува тоник за целиот дигестивен систем. Го подобрува варењето и обработката на храната во желудникот и делува како силен антисептик кој ја балансира цревната флора.

escort - Korsan taksi