Трик за да го задржите сирењето свежо, не расипано и не мувлосано!

14 септември, 2020
11111

Како да го задржите сирењето свежо, не расипано и не мувлосано? Само ставете го во кутија со ова!

Овој трик помага да се зачува свежината и вкусот на сирењето совршено до 14 дена!


Сирењето и разни видови тврди сирења се една од најчестите намирници во нашиот фрижидер и обично ги купуваме во поголеми пакувања, но што ако едноставно не го јадеме и остане така?

Постои начин да се продолжи рокот на траење, да се зачува вкусот, да се избегне мувла и промена на бојата на рабовите, и тоа е многу едноставно и ефтино – сè што треба да направите е да го извадите сирењето од неговата фолија, да го ставите во пластична кутија за храна со капак (најдобро дека големината на садот одговара на големината на парчето сирење) и ставете една коцка шеќер покрај неа!


Само проверете дали шеќерот и сирењето не се допираат. Следниот ден, кога ќе ја отворите кутијата, ќе видите дека шеќерот почна да се топи – тоа е затоа што ја апсорбира целата влага, а со тоа го спречува создавањето на мувла на сирењето.