ВИСТИНА ЗА ПИЛЕШКОТО МЕСО: Дали знаете што јадете?

10 септември, 2020
download

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти на здравата исхрана и добар извор на протеини. Во исто време, има прилично ниска цена и лесно се подготвува. Сепак, ефтиното пилешко е еден од „највалканите“ видови живина.

Доколку се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да откриете можни ризици од честа употреба на индустриското пиле.

Вистината за пилешкото месо:

За да се намалат трошоците за пилешките филети, производителите мора да ги намалат трошоците за исхрана на кокошки и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат, се користи ефтина храна и агресивни препарати за брзо зголемување на телесната тежина.

Животен циклус на пилешко месо од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на кокошки во фармите за преработка на живина е од 5 до 7 недели, по што тие се убиени и испратени на преработка (додека земјоделците одгледуваат кокошки до неколку години пред колењето).

Хемиската изложеност започнува пред да се појават кокошките. Овие се различни средства за дезинфекција на кои е изложено јајцето. Потоа се транспортира во работилница за размножување, каде што е изложена на милост и немилост од конвенционалните средства за дезинфекција до моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на кокошки обично се изведува во групна постапка со помош на аеросоли или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птици и луѓе. Но, опасноста лежи во неправилна употреба на вакцини, слаб квалитет група на лекови и неподготвеност на кокошки за имунизација. Штета на луѓето може да се состои од слаб квалитет на месо заразено со болести поради вакцинација и неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на целото размножување, затоа антибиотиците се даваат во интервали, но во текот на целиот животен век на пилешкото.

Прво: конзумирање на такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ: алергиските луѓе можат да доживеат разни акутни реакции. Но, можеби најопасната е таа редовна микродоза на антибиотици. Ова доведува до појава на бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако некое лице, на пример, добие пневмонија, тогаш антибиотиците што ги јадеше пилешкото (што ги јадевме) нема да влијаат на патогените. Што значи дека ќе станеме имуни на антибиотици затоа што конкретно ја примаме таа одредена доза преку месото што го јадеме.

Исто така е многу важно што јаде пилешкото. Покрај специјално воведените адитиви, храната за пилешко може да содржи и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај кокошките.

Кај жените, вишок на овој хормон може да предизвика нарушувања во менструалниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната потрошувачка на месо со хормони може да доведе до намалување на производството на сопствени хормони, проблеми со кожата, алергиски реакции и намален имунитет. Децата кои страдаат од сексуален развој се особено погодени од хормонски додатоци, а репродуктивната функција на организмот потоа запира.

Заклучок:

Кокошките што се  произведени на фарми за преработка на месо се полни со хормони и други супстанции кои го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде што лешевите на кокошки се третираат со средства за дезинфекција.

Но, не е можно да се истражи секое парче месо. Затоа, главен критериум за потрошувачите останува изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купете кокошки од земјоделци кои ги хранат со поприродна храна.

Грижете се за она што го купувате, а уште повеќе за она што го внесувате во вашето тело!