Истражувањата потврдуваат: Постојаната потреба за солариум и сонце е сериозна зависност a ОВА е главниот виновник

24 септември, 2020
312077f42e7754b544c2

Треба да се изложувате на сонце, но ништо не е добро кога е премногу, особено кога станува збор за зависност, заклучи тимот.

Одамна е познато дека повремената изложеност на сонце е добра за физичкото и менталното здравје и дека на нашето тело му е потребна. Нивото на витамин Д, хормонот мелатонин кој промовира одмор и сон, но исто така и хормонот серотонин, кој е поврзан со подобрување на расположението и концентрацијата, се зголемуваат – ако немаме доволно, се зголемува ризикот од сезонска депресија, порано познато како сезонско афективно нарушување.

Сепак, прекумерната потреба за изложеност на лицето на сонце во текот на летото и солариум во зима може да биде сериозна зависност – и поврзана со гените. Безброј луѓе се изложени на зависности, но не сите стануваат зависни – ова се должи на генетската компонента на зависност, откри едно ново истражување кое открило врска помеѓу потребата од сонце и генетските маркери на зависност, пишува Биг Тинк.

Поради зголемувањето на серотонинот, природно е дека подолгото изложување на сончева светлина може да доведе до зависност во човечкото тело и ум до одреден степен. Копнееме за работи што прават да се чувствуваме добро, а понекогаш тие желби стануваат нешто од што зависиме.

Големото истражување спроведено од тим од Кралскиот колеџ во Лондон испитало повеќе од 260 000 луѓе за да ја потврдат оваа претпоставка со сигурност. Сè се одвиваше во две фази – првата потврди дека генетиката игра улога во однесувањето поврзано со желбата за сонце, а втората фаза помогна да се утврди кои се генетските маркери.

Во првиот, научниците детално ја проучувале медицинската историја и здравствениот статус на дури 2.500 близнаци и најмногу внимание посветувале на набљудување на нивната потреба за сонце и УВ зраци, како и на нивната генетика. Идентични близнаци имале повеќе слични афинитети со сонцето отколку идентични близнаци – што покажува дека генетиката има многу врска со тоа.

Во втората фаза, тимот беше во можност да открие кои генетски маркери се вклучени – некои од овие гени се поврзани со однесувањето кои се карактеристични за зависноста, вклучително и пушењето и потрошувачката на алкохол.

“Нашите резултати покажуваат дека прекумерното изложување на сонце или сончањето може да создаде многу поголема зависност отколку што мислат луѓето, бидејќи гените сè уште играат голема улога. Важно е да го препознаеме ова и да станеме навреме свесни колку е важно да ја заштитиме нашата кожа”, вели авторот истражување, д-р Марио Фалчи.

Треба да се изложувате на сонце, но ништо не е добро кога е премногу, особено кога станува зависен, заклучи тимот.