Изртени компири: Треба ли да ги јадеме или треба да ги фрлиме?

21 април, 2020
61871193-krumpir-klijanje

Лебот и компирот се најчесто фрлана храна, но тоа не е секогаш неопходно. Сувиот леб може да се направи трошки презла или да се користи за топли сендвичи, но ако се појави мувла, време е да се збогуваме.

Кога станува збор за компири, работите не се толку едноставни. Компирите содржат соланин, штетно алкалоидно соединение кое служи како природен пестицид и кој е присутен во зголемена концентрација во зелен, оштетен или изртен компир, тврдат научниците од универзитетот Линколн и германскиот федерален институт за проценка на ризик.


Токсични компири можат да предизвикаат дигестивни проблеми или главоболки, така што тие дефинитивно треба да бидат фрлени. Ако компирите се меки или кафеави, не заборавајте да ги фрлите, но доколку останат цврсти и здрави, можете да ги излупите, доколку е потребно, исецкајте ги каде што никнаа и користете ги за јадење. За да го забавите ртењето на компири, чувајте ги на ладно, темно место, по можност во картонска кутија или хартиена кеса, за да може воздухот да циркулира. Во пластика, компирите не можат да „дишат“ и побрзо ќе бидат исушени. Ако чувате големи количини компири, редовно проверувајте ги и извадете ги оние што никнале или омекнуваат за да не ги расипете другите. Исто така, не чувајте ги заедно со кромид за да го забавите стареењето заради гасот што го ослободуваат.