Ја мразите личноста со која живеете? Па…тоа е ОК

23 јуни, 2020
Naslovna

Седум факти за љубовта што треба да ги знаете.

Љубовта обично не е едноставна, мора да работите напорно, да ја негувате од ден на ден. Не можете само да бидете со некого и да очекувате работите да работат сами. „Присуството“ сам не е доволно. И, иако секој понекогаш сака љубов „како од бајка“, во животот тоа не се случува.

Љубовта бара многу работа и мора да бидете свесни дека таа работа не е секогаш реципрочна. Ќе има периоди кога ќе дадете повеќе, тие ќе бидат заменети со денови кога личноста што ја сакате ќе работи понапорно.

И понекогаш ќе се случи дека ниту твоето ниту напорот на личноста со која сте во врска едноставно нема да ви бидат доволни за да преживеете како двојка. Љубовта е прекрасна. И сурова, понекогаш. Кога ќе го прифатите тоа, можете да се надевате дека ќе најдете мир, со некој што го сакате, или со себе…

Ние ви донесуваме неколку едноставни (и груби) вистини за љубовта.

Понекогаш ги сакаме луѓето кои не нè сакаат

Можеби ова веќе ви се случило, можеби само ве чека, но веројатно ќе барате барем еднаш во животот личност која нема да ве сака. Понекогаш им дозволуваме на луѓето кои само сакаат да ги искористат предностите да пристапат кон нас. И додека се грижиме за нив, тие не проклетуваат за нашите чувства. Не секој има добри намери.

Мора да бидете подготвени да се сакате себеси „надвор од категоријата“

Ако не се сакаш себеси, како би можел некогаш навистина да сакаш некој друг? Романтичната љубов може да почека. Мора да растете како личност, сами, пред да бидете подготвени да растат со некого кога ќе сакате и кој ќе ве сака.

Во одреден момент ќе ја мразите личноста што ја сакате

И тоа е добро. Без оглед колку го сакате партнерот, работите не се секогаш позитивни како што би сакале да бидат. Понекогаш ќе се случи да сте презаситени од негативни емоции, можеби дури и се прашувате како би било ако „сè е поинаку“. Се разбира, кога станува збор за вистинска љубов, тие моменти ќе бидат ретки и краткотрајни. Но, ќе има. Сите ние сме само луѓе, на крајот на краиштата.

Секој човек на овој свет е достоен за љубов

Дури и луѓето што не ги сакаш заслужуваат љубов. Некој што сметате за целосен непредвидлив, некој друг ќе биде реализација на сите соништа.

Љубовта, сама по себе, никогаш не е доволна

Може да сакаш некого со сето свое срце, а работите сè уште можат да одат по удолнини. Само затоа што се сакате едни со други, не секогаш значи дека можете да бидете среќни заедно. Тажно е, но точно е: понекогаш е чин на врвна љубов да се суди кога е време да ја напуштиме личноста што ја сакаме.

Љубовта не е едноставна

Може да ве натера да се чувствувате како да направите „сè што сакате“. И може да биде извор на незамислива болка.

Не можете да направите некој да ве сака

Фактот дека се грижите за некого не значи ништо, ниту на кој било начин не ја обврзува таа личност да возврати со иста мерка. Не можете да направите некој да ве сака. Она што можете да направите е да продолжите понатаму, ако сметате дека тоа што го добивате не е она што го сакате. Секој од нас заслужува некој да биде скапоцен. Не прифаќајте помалку од тоа.