Јадење готово за 30 минути: Пробајте го рецептот на Џејми Оливер за највкусниот компир oд рерна (РЕЦЕПТ)

26 октомври, 2020
1335204

Гратин дафиноа е традиционално француско јадење направено од исечени компири печени во млеко или неутрална павлака за готвење, користејќи ја техниката гратин, од регионот Дофине во југоисточна Франција. Постојат многу варијации и имиња за ова јадење, вклучувајќи pommes de terre dauphinoise, krumpir à la dauphinoise i gratin de pommes à la dauphinoise, а славниот британски готвач Џејми Оливер смисли рецепт за ова традиционално француско јадење, така што ќе се подготви 30 минути.

Состојки:

1 голема главица црвен кромид

1кг компири

1 мускатно оревче

2 чешниња лук

300мл неутрална павлака за готвење

2-3 добро исчистени аншоа

Пармезан или рендан кашкавал

2 ловорови листа

Мала количина мајчина душица

Маслиново масло

Морска сол

Бибер

Подготовка:

Како што признава Џејми Оливер во својот рецепт, за подготовка на компири од гратин дафиноис по природа е потребно подолго време, но има неколку трикови за да се забрза целиот процес.

Ставете килограм исечени компири во сад за печење, додадете исечен црвен кромид, зачинете со малку сол и бибер и прелијте со неутралната павлака за готвење.

Потоа додадете 2 ловорови листа и мала количина свежа мајчина душица во постојната смеса. За да го забрзате процесот на подготовка, додадете мала количина топла вода во садот за печење.

Потоа ставете ја тавата со компири во рерна и додадете маслиново масло, две исецкани чешниња лук, мускатно оревче и мала количина пармезан или рендано кашкавал.

Покријте ја тавата со фолија и варете на оган околу шест минути. По варењето, по желба, додадете уште малку пармезан или рендано сирење и вратете во рерна и печете 15 минути на температура од 220 ° C додека компирот не порумени.

Компирите подготвени на овој начин ќе послужат како самостоен оброк или вкусен додаток на оброците.