Јелена Џокович на една фотографија покажа кои јајца не смееме да ги јадеме, а за нив сите мислат дека се здрави

21 мај, 2020
djokovic-jaja-830x0

“Само затоа што е веганско, не значи дека е здраво”

Директорката на фондацијата “Новак Џокович”, Јелена Џокович која веќе години наназад е веганка, реагираше на својот Инстаграм по повод вештачки јајца.

Имено, вештачките јајца се створени така да го доловуваат вкусот на обичните јајца, но бидејќи не доаѓаат од животинскиот свет, прифатливи се за луѓето кои го избрале овој начин на живот.

Лажните јајца за прв пат се појавиле кон средината на 90-тите, а нивното производство се ширело низ цела Кина. Тогаш, трошоците за производство на лажни јајца чинело половина од вредноста на вистинскиот еквивалент. Со соодветната опрема и материјали, една личност може да произведе и до 1500 вештачки јајца на ден.

Но, зошто веганските јајца нема да се најдат на трпезата на Јелена Џокович, што тие содржат и каков вкус имаат, дознајте од галеријата во прилог. Таа ја објави првата фотографија, а веднаш по неа има уште осум фотографии каде во кратки црти се е појаснето. Многу е важно: Вештачките јајца сепак не се здрави.