Јован Мариќ за последиците од корона вирусот : Анксиозните луѓе се психички НАЈЗАГРОЗЕНИТЕ луѓе

15 септември, 2020
jovan-maric

„Србите се како вода, тие секогаш наоѓаат излез“, вели Јован Мариќ

Познатиот психијатар и сексолог Јован Мариќ верува дека пандемијата на корона вирусот различно влијае на секоја индивидуа.

Д-р Мариќ изјавува дека во оваа ситуација, луѓето најпрво наидуваат на несигурност и страв од непознатото.

„Постојат хипохондрици кои ќе ве паничат, ќе одржат беседи за непочитување на пропишаните мерки, а од друга страна имаме група која негира постоење на вирус“, посочува професорот и додава:

„Проблемот е што малку се знае за новиот вирус и ние тек сега ќе видиме каква е позадината на сето ова, а нашите луѓе не се склони да се придржуваат до дисциплината. Гледате луѓе кои не држат дистанца, не носат маски, а од друга страна сме многу прилагодливи, така што ќе се навикнеме на сè многу брзо “, смета Мариќ.

Д-р Мариќ истакнува дека во оваа ситуација е многу важно да се зајакне имунитетот, тој советува поголемо внесување на лимон, ѓумбир и здрава исхрана, но и да се грижи за хигиената. Тој исто така посочува дека ние сме многу социјален народ и тешко е прифатливо за нас, како нација, да имаме помалку меѓучовечки контакти.

„Групата која ќе биде најмногу погодена од психолошки притисок и, така да се каже, пука, се анксиозните луѓе. Нивната состојба ќе се влоши и тоа е очекувано. Тие имаат прекумерни стравови,а тоа ќе има влијание и врз животната средина. Сепак, има агресии во кризни ситуации, но судејќи според статистиката што ја следам, насилството, семејното насилство и убиствата не се зголемуваат кога станува збор за новонастанатата состојба, скоро иста слика како минатата година “, наведува Мариќ.

„Што се однесува до браковите и врските, особено за време на карантинот, имаме случаи кои ги зајакнаа нивните односи, додека исто така имаме и такви кои сфатија дека заедничкиот живот не им е опција и дека не можат да поминат толку долго заедно на исто место. Србите се како вода, тие секогаш наоѓаат излез “, заклучи Јован Мариќ.