Како цртаните филмови влијаат на социјализацијата на децата – Експертите ги издвојуваат позитивните и негативните страни

6 септември, 2020
dete (1)

Од гледна точка на родителите, цртаните филмови се нешто што е безопасно и е наменето за деца. Во последниве години, родителите стануваат сè позагрижени за содржината на цртаните филмови и ефектите што тие ги создаваат врз нивните деца.

За време на социјализацијата и како резултат, едно лице стекнува одредени знаења, вештини и искуства кои придонесуваат за негова интеграција во општеството, усвојување на правила, вредности и норми. И покрај фактот дека социјализацијата е доживотен процес, примарната социјализација што детето ја стекнува во своето семејство е многу важна. Тој прифаќа вредности и норми, модели на однесување, се формира неговиот карактер, неговите склоности и однесување се обликуваат според примерот на неговите родители, браќа и сестри, баби и дедовци.

Покрај семејството, социјализацијата се одвива и со дружење со врсници, во парк, градинка, училиште, но во современиот свет се одвива и преку аудио-визуелни агенти. Овие аудио-визуелни агенти како што се телевизија, социјални мрежи, цртани филмови, реклами, вести понекогаш се многу поважни отколку што мислат родителите.

Цртани филмови и деца

Професорите од Националниот институт за култура во Мичиген, Кајл Брук и Бред Бушман истакнаа дека децата поголемиот дел од времето го поминуваат пред малите екрани, гледајќи цртани филмови. Покрај тоа, нивната желба за знаење и забава не стивнува со одењето во училиште или градинка, но децата ја задоволуваат таа желба преку емисии и цртани филмови што ги гледаат дома. Професорите на институтот спроведоа истражување и открија дека децата на возраст од 2 до 5 години гледаат цртани филмови 32 часа неделно, децата на возраст од 6 до 11 години поминуваат 28 часа со цртани филмови, додека 71% од децата на возраст од 8 до 18 години имаат свој телевизор, а 53 проценти од децата на возраст меѓу 7 и 12 години гледаат аудио-визуелна содржина без надзор на родителите. Професорот Шармин од споменатиот институт во своето истражување наведува дека децата повеќе ги привлекуваат цртаните филмови отколку да учат од традиционалните академски извори, а главната причина лежи во сценариото на цртаните филмови, аудио-визуелните ефекти и интересното прикажување на настаните преку хероите во боја.

Улогата на родителите

Децата на помлада возраст сè уште немаат доволно вештини за проценка на влијанието на цртаните филмови, а постапките на главниот лик за децата се најинтересните делови од епизодите. Тука се појавува улогата на родителите, што може да спречи негативни последици, објаснувајќи им на децата однесување на херои од цртани филмови или акции. Родителите треба да се обидат да им објаснат на своите деца дали херојот е добар или лош, како и дали треба да ги имитира неговите модели на однесување. Како резултат на истражувањето спроведено меѓу четириесет и седум деца и нивните родители во едно од руските училишта, дури 56 проценти од испитаниците претпочитаат американски цртани филмови, 14 проценти од испитаниците следат руски цртани филмови, додека 30 проценти од децата ги гледаат обете. Само 33 проценти од родителите го ограничуваат изборот на цртани филмови на своите деца, а 67 проценти од родителите воопшто не се грижат за тоа, тие посочуваат дека изборот останува на децата. Професорите од Институтот во Мичиген се едногласни во врска со фактот дека цртаните филмови имаат и позитивни и негативни ефекти врз децата.

Позитивно влијание

Кога станува збор за позитивно влијание, истражувачите ги наведуваат светлите страни што цртаните филмови ги имаат врз децата. Најважни се добрите влијанија што тие ги создаваат, а тоа е едукација на децата, дополнителни информации за светот, тие откриваат разни интересни работи, ја стимулираат имагинацијата и креативноста, помагаат во развојот на јазикот. Исто така, децата учат зборови и правилен изговор, промовираат смеа и го ослободуваат стресот. Цртаните филмови ги учат децата на правилата на однесување во општеството, почитта кон возрасните, исто така, детето може да научи странски јазик додека гледа, а одредени цртани филмови го поттикнуваат нивниот истражувачки дух и им помагаат да ја запознаат својата околина. Многу цртани ликови промовираат здрав живот, спорт, здрава исхрана и ја подигнуваат еколошката свест кај децата.

Негативно влијание

Во најголем дел, научниците се согласија на фактот дека најважните негативни влијанија се поврзани со поттикнување насилство кај децата. Децата не само што апсорбираат насилни форми на однесување, туку влијаат и на непослушност и недостаток на емпатија кај децата. На Институтот во Мичиген, тие истакнаа дека дошле до загрижувачки резултати преку истражување спроведено врз деца во Јапонија. Епилептичните напади имаат најзначајно негативно влијание не само во девијантно однесување, туку и во форма на здравствен проблем. Експертите од Американската академија за педијатрија се согласија со сите горенаведени изјави и додадоа дека негативните влијанија се повидливи кај децата и дека може да се случи децата да останат во имагинарен свет долго време додека ја развиваат својата имагинација, идентификувајќи се со интересни херои. Еден од многу важните фактори кој е важен за разликување помеѓу реалноста и настаните во цртаните филмови, а тој е поврзан со односот помеѓу добро и лошо. Всушност, децата се збунети од фактот дека, на пример, еден херој му прави нешто на друг што би го повредил, што е смешно во контекст на цртан филм. Овие сцени децата честопати се обидуваат да ги применат во реалниот живот, а потоа наидуваат на осуда на родителите, навреди и казни.

Цртаните филмови можат да имаат и позитивни и негативни ефекти врз децата во зависност од тоа каков вид цртан филм гледаат. Со ограничување на времето на децата поминато на екранот, разговор со деца и посочување кои ликови се добри, кои не се, како и критикување на лошите постапки на хероите, можете да му помогнете на детето. Родителите, исто така, треба да го охрабрат детето на активности, игра, спортување, само на тој начин ќе ви биде обезбедена безбедност од негативни влијанија врз развојот и однесувањето на децата, велат експертите.