Како да го измамите хормонот на глад за да изгубите тежина

12 јуни, 2020
ококок


„Хормоните кои влијаат на нашето чувство на глад се само индивидуални коцки во еден голем мозаик наречен регулирање на телесната тежина и апетит. Луѓето сакаат да слушнат дека постои едноставнo решение за проблемот, но грелинот, т.н. хормон на глад и лептинот, таканаречен хормон на ситост, не се единствените фактори кои влијаат на тежината. Не можеме да кажеме – гладен сум затоа што мојот грелин е голем, не е моја вина“, вели докторот. И, како работи целиот овој механизам и зошто хормоните се толку важни во регулирањето на тежината? „Кога стомакот ни е празен, грелинот му кажува на мозокот дека треба да јадеме и тогаш се чувствуваме гладни. Кога јадеме, неговото ниво се намалува. Од друга страна, во масното ткиво, каде што се нашите енергетски складишта, делува лептинот, хормонот на ситост. Тој вели дека кога има доволно маснотии на периферијата и му дава сигнал на мозокот дека сме најадени“, објаснува нашиот соговорник д-р Раденковиќ.

Тој вели дека прекумерното јадење честопати се поврзува со психата. Потоа, масните наслаги се смируваат, а лептинот, хормон на ситост, се произведува малку посилно.

Значи, кога очите ни се „гладни“ а ние навистина не сме гладни, го јадеме она што не треба, ја нарушуваме рамнотежата во организмот, што е еден од виновниците за прекумерната тежина. Тогаш тој ја признава нашата желба да изгубиме тежина како проблем. И, тогаш како да го надминете грелинот -хормонот на глад и да се ослободите од вишокот?

„Секое слабеење треба да се комбинира – да се намали телесната тежина, но и да се даде психолошка поддршка на таа личност за да се надмине напорот за повлекување и да се намали чувството на глад. Значи, диетата секогаш треба да биде придружена со советување. Затоа тие се добри диети што се вклопуваат во претходните навики на јадење, а не да бидат драстични, ригорозни промени, така што наместо грав и пиперки на кои сте навикнати, одеднаш се префрлате на ригорозен режим. Можно е да се јаде така еден месец и да изгубите 10 килограми, но потоа тежината се враќа. “ Затоа лекарот вели дека експертот треба да препознае како најдобро да се губат калории, на пр. Намалување на слатки, масти, но и да започне со психотерапија.