Како да го решите проблемот со акните и замаглените очила додека носите маска?

8 септември, 2020
акниЦелиот свет се бори со пандемијата на корона вирус, а земјите ширум светот воведуваат разни мерки за спречување на ширењето на вирусот. Една од овие мерки е задолжително носење на маската во затворен простор и каде што не може да се обезбеди растојание од 2 метри.

Сепак, носењето маска исто така може да биде непријатно, а за некои предизвикува појава на акни, иритација на увото и замаглување на очилата. Еве неколку совети кои можат да ги решат овие тешкотии.


Замаглени очила

Ако носите очила кои се замаглени постојано, најдобро решение е да користите маска на која има зашиена жица. Стиснете го горниот дел од маската за да одговара на обликот на носот и затегнете ја маската на страна за да се смести добро на лицето. Покрај тоа, обидете се да спречите замаглување на очилата носејќи ги на врвот на маската.

Дали маската предизвикува појава на акни?

Кога ја носите маската подолго време, се потите, што предизвикува акумулација на бактерии, а тоа може да предизвика појава на акни. Пред да ја ставите маската на лицето, проверете дали и лицето и маската се чисти. Ако акните продолжат потоа, може да помогне крем за акни без рецепт што содржи бензоил пероксид.

Иритација на увото

Ако вашите уши се иритирани поради носење маска, тоа е затоа што еластичните ушни јамки предизвикуваат триење. Ова може да го решите со триење на малку вазелин зад ушите. Покрај тоа, можете да користите маски кои се врзуваат, наместо оние со еластични жици што одат зад увото, пишува NBSC.

Важно е да се напомене дека не треба да ја допирате маската откако ќе ја ставите на лицето, а доколку сепак ви се лизне, обидете се малку да ја затегнете. Покрај тоа, ако користите маски за перење, тие треба редовно да се мијат, а се препорачува да се мие по секое носење.