Како да се расправате, а кавгата да биде конструктивна?

21 април, 2020
Насловна

Кавгите и несогласувањата не се секогаш лоши. Тие можат да решат проблеми, да покажат поинаков агол на гледање, па дури можат да бидат и забавни, пренесува NYTimes.

Но, непродуктивни, или уште полошо, кружни кавги, каде повторно ја правите истата работа, можат емоционално да исцедат некоја личност и не се потребни од никого. Како и во повеќето работи, добра и квалитетна борба бара одредени вештини. Во нив, подобро се чувствувате со вежбање, но не на начинот на кој би го сториле средношколците во дебатниот клуб.

Размислете за типот на кавгата


За некој да се расправа подобро со вас, мора да има чувство дека работите со истиот материјал – вели Бастер Бенсон, автор на „Зошто викаме: Уметноста на продуктивното несогласување“. Ако некој мисли дека расправате за факти, а другиот е за морална филозофија, никогаш нема да се согласите. Во својата книга, Бенсон идентификувал три области на расправии: пределот на главата, пределот на срцето и пределот на рацете.

Кавгите околу пределот на главата се за вистината.

Кавгите во областа на срцето се прашања во тоа што е смислено и се однесува на личниот вкус и осуда за моралните вредности.

Кавгите во областа на рацете се однесува на практичност. Дали е подобро да вежбате пред или по работа, дали ќе ја спаси економијата ако авионските компании добијат финансиска помош од државата… такви кавги може да се решат само со одреден испит, односно, со тест за чекање за да се види како ситуацијата ќе се развие.

Дознајте кои се ваши предизвикувачи на кавга


„Анксиозноста е алатка која може да ви помогне подобро да разберете што цените и зошто луѓето сакаат да се расправаат со вас“, рече Бенсон, додавајќи дека емоциите што ги чувствувате додека се расправате со некој откриваат дали вашите лични очекувања се во согласност со реалноста.

– Ако не го испитате ова, секоја искра на вознемиреност ќе одреди како реагираме на невидливите програми во светот: погрешно ќе ги толкуваме луѓето, ќе реагираме погрешно на нови информации и секогаш ќе настојуваме да го присилиме светот да живее според нашите очекувања, наместо да ги прилагоди нашите очекувања кон светот – напиша Бенсон.

Поставувајте прашања кои откриваат што мислат другите

Кога се расправате, не настојувајте за се да бидете во право.Тоа е можност да ги разберат работите од различна перспектива.

Бенсон препорачува да поставите прашање што ќе ви открие како другата страна се нашла во нивната состојба. „Не поставувајте очигледни прашања, туку оние на кои навистина сакате да одговорите“, советува Бенсон. Прашувајќи ги искрено, наместо да копаат и да се одмаздат, несогласувањето престанува да биде црно или бело, кој е во право, а кој не. Наместо тоа, несогласувањето станува разговор во кој другата страна има можност да ги објасни своите ставови.

Покажете им дека ги разбирате

Не е доволно само да поставувате прашања. Мора да ја следите логиката на соговорникот и да им покажете дека разбирате – советуба Бенсон.


Зборувајте за несогласувања кога ги немате

Најлошото време за решавање долгорочни несогласувања е кога се расправате за нешто ново. Тогаш секоја страна ќе се закова во својот агол, без разлика дали е корисна или не. Наместо тоа, Бенсон советува да зборувате за долготрајни несогласувања далеку од ситуациите што ги предизвикуваат.


Не се откажувајте

Многу е тешко да се постигне продуктивна расправија за лични или глупави теми. Дури и Бенсон признава дека понекогаш не успева да направи продуктивна борба, но единствениот начин да се успее е да престане да се обидува. Дури и ако некој аргумент ви излезе од рака и ви се влева во глава, размислете што тргна наопаку и обидете се да бидете подобри од тоа следниот пат.