Како да се зачува здравјето на целото семјество за време на пандемијата – Две важни работи што треба да ги знаете!

12 септември, 2020
epidemija

Свеста за важноста на здравиот начин на живот и одржувањето на телесната тежина е исклучително важна за одржување на вашето здравје за време на епидемија

За да се одржи здравјето, потребно е да се обезбеди секојдневна физичка активност за сите членови на семејството. Според препораките на Светската здравствена организација, потребно е да се распределат најмалку:

– 30 минути умерена до интензивна физичка активност за возрасни

– 60 минути умерена до интензивна физичка активност за деца и млади на возраст од шест до 18 години

– 180 минути за физички активности со различен интензитет за деца до шест години

Правилна исхрана

Покрај редовната физичка активност, правилната исхрана е важна и за одржување на добро здравје. Долг престој дома е време кога, во отсуство на содржина, честопати сме предмет на земање премногу закуски. Оброците не само што се почести, туку и почесто содржат прекумерни количини сол, шеќер и маснотии. Затоа, во време на епидемија, не заборавајте дека сè уште треба да внимаваме што и колку јадеме. Дневната доза треба да изгледа вака:

40% зеленчук

30% житни култури

20% протеини

10% овошје